Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlRoosevelt Kliniek is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

MonaLisa Touch

Een revolutionaire doorbraak in de niet-hormonale behandeling van vaginale klachten na de menopauze.

De MonaLisa Touch laser is nu ook beschikbaar in Nederland. Sinds 2013 zijn wereldwijd al meer dan 100.000 behandelingen uitgevoerd. De behandelde vrouwen zijn erg enthousiast over deze nieuwe niet-hormonale behandeling van vaginale klachten. Er zijn meerdere wetenschappelijke publicaties over de werking van deze laser. Hierin werd het positieve effect beschreven waarop de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring gaf aan deze behandelmethode. In de dermatologie wordt de gefractioneerde CO2 laser al jaren gebruikt voor behandeling van littekens van acne of brandwonden en de laatste jaren ook voor huidverjonging.

logo-monalisatouch

  • De beste niet-hormonale behandeling voor vaginale atrofie
  • De behandeling is pijnloos
  • De behandeling is veilig
  • De behandeling is poliklinisch
  • De behandeling geeft langdurig resultaat

Heeft u vaginale klachten van:

Dit zijn veel voorkomende klachten ten gevolge van vaginale atrofie. Ongeveer 40% van de vrouwen na de overgang krijgt klachten van vaginale atrofie. Dit wordt ook wel het urogenitale syndroom van de menopauze genoemd.
Vaginale atrofie ontstaat door een tekort aan oestrogenen. De eierstokken maken na de menopauze geen oestrogenen meer, hierdoor vermindert het collageen in de vaginawand waardoor deze steeds dunner wordt, kwetsbaar is tijdens de gemeenschap en makkelijk toegankelijk wordt voor infecties. Door het gebrek aan collageen wordt de vaginawand niet alleen dunner maar verliest hij ook de natuurlijke elasticiteit. Daarnaast neemt de hydratatie af door een verminderde doorbloeding. Het milieu van de vagina verandert waardoor de genoemde klachten kunnen ontstaan. De menopauze wordt soms vervroegd door behandeling met chemotherapie of bestraling.

Maak een afspraak

U kunt direct een afspraak maken, u heeft geen verwijzing nodig, omdat het tot nu toe om onverzekerde zorg gaat.

Afspraak maken

Behandeling

Nu de levensverwachting na de overgang langer dan 30 jaar is, komt er ook steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven. De klachten van vaginale atrofie worden meestal behandeld met toediening van oestrogenen, in crème, ovula of tablet vorm. De MonaLisa Touch laser is een nieuwe niet-hormonale behandelmogelijkheid voor klachten die worden veroorzaakt door vaginale atrofie. De behandeling is poliklinisch, pijnloos en duurt niet langer dan 5 minuten.

Vrouwen met een hormoon gevoelige tumor mogen geen oestrogenen gebruiken. Dit zijn vrouwen die eerder behandeld zijn voor borstkanker of baarmoederkanker. Vaak gebeurt dit al ruim voor de leeftijd dat vrouwen in de natuurlijke overgang komen, dit is zo rond hun 52e levensjaar. Hierdoor ontstaan de vaginale klachten dus ook al op een jonge leeftijd. Tot op heden was daar geen niet-hormonale behandeling voor. De MonaLisa Touch is bij uitstek geschikt voor deze vrouwen die geen hormonen mogen of willen gebruiken.

Hoe werkt de MonaLisa Touch?

De MonaLisa Touch is een gefractioneerde CO2 laser, die regeneratie van de vaginawand stimuleert. De laser stimuleert cellen tot aanmaak van collageen, er ontstaat een goede doorbloeding waardoor de bekleding van de vagina ‘verjongt’. De elasticiteit komt weer terug en ook is er een verbetering van de hydratatie. Het vaginale milieu herstelt weer naar de situatie zoals die was voor de overgang begon. De optimale situatie ontstaat na 3 behandelingen die om de 4-6 weken worden gegeven. Na de eerste behandeling wordt al een verbetering gevoeld. Om het weefsel gezond te houden is daarna 1 behandeling per jaar voldoende. De MonaLisa Touch procedure is uitvoerig wetenschappelijk onderzocht, zie onder wetenschappelijke publicaties. Deze publicaties tonen het positieve effect van de behandeling. Dit gaf eind 2014 aanleiding tot goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Daarnaast wordt deze methode al meer dan 10 jaar veilig gebruikt om rimpels in het gezicht te verminderen.

Zie voor het werkingsmechanisme ook onderstaande video:

Wereldwijd wordt de MonaLisa Touch al veel gebruikt en zijn vrouwen en artsen erg enthousiast over het effect van deze laserbehandeling. De Roosevelt kliniek heeft de primeur, in dit expertisecentrum voor vaginale en vulvaire afwijkingen staat de eerste MonaLisa Touch van Nederland.

Veel gestelde vragen

1. Wat is de MonaLisa Touch?+

De MonaLisa Touch is een gefractioneerde CO2 laser die door afgifte van warmte, cellen in de vaginawand stimuleert tot aanmaak van collageen, waarna de elasticiteit en de hydratatie verbeteren, zodat de vagina weer functioneert als voor de overgang.

2. Hoe gaat de MonaLisa Touch behandeling?+

De behandeling vindt plaats op de polikliniek, is pijnloos, snel en veilig. De vagina wordt eerst beoordeeld en zo goed mogelijk droog gemaakt, hierna wordt een klein buisje ingebracht, die het laserlicht op de vagina brengt.

3. Is de behandeling pijnlijk?+

Nee, de behandeling doet geen pijn, er is geen verdoving nodig.

4. Voor wie is de behandeling geschikt?+

Voor alle vrouwen met klachten van vaginale atrofie.

5. Wat is vaginale atrofie?+

Vaginale atrofie is het dunner worden van de vaginawand, waardoor de vagina droog en soms ontstoken is. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van irritatie, branderigheid, droogheid, pijn tijdens het vrijen, terugkerende blaasontstekingen en andere blaasklachten.

6. Waardoor ontstaat vaginale atrofie?+

Vaginale atrofie ontstaat door een tekort aan oestrogenen. Oestrogenen worden gemaakt door de eierstokken, die hiermee stoppen als vrouwen in de overgang komen. Dit kan zowel de natuurlijke overgang zijn, maar ook als de overgang ontstaat na behandeling met chemotherapie of bestraling ten gevolge van kanker.

7. Wat zijn de resultaten van de behandeling?+

De meeste patiënten melden een verbetering van hun klachten, doordat de vaginawand door de laserbehandeling herstelt, ‘verjongt’, zodat de vagina weer aanvoelt als voor de overgang.

8. Hoe snel kan ik resultaat verwachten?+

De meeste vrouwen hebben al verbetering van hun klachten na de eerste behandeling maar de optimale situatie wordt meestal bereikt na 3 behandelingen.

9. Hoe lang werkt het?+

Na de eerste 3 behandelingen is er jaarlijks 1 behandeling nodig om het effect te behouden.

10. Wat zijn de leefregels na de behandeling?+

U krijgt het advies om 2-3 dagen geen gemeenschap te hebben.

11. Kan de MonaLisa Touch ook na borstkanker worden toegepast?+

Ja, juist deze groep vrouwen, die niet behandeld kunnen worden met oestrogenen, kunnen nu eindelijk een goede behandeling krijgen, zonder risico voor hun borstkanker.

12. Zijn er risico’s?+

De risico’s zijn minimaal, de meeste vrouwen hebben 2 dagen geringe klachten van roodheid en zwelling.

13. Wordt de behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar?+

Op dit moment is er nog geen code beschikbaar waaronder deze behandeling bij de ziektekostenverzekeraar gedeclareerd kan worden.

14. Heb ik een verwijzing nodig?+

Nee, doordat het onverzekerde zorg is heeft u geen verwijzing nodig.

15. Wat zijn de kosten?+

Een behandeling kost 400 euro.

Bekijk ook:

    Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.