Aambeien (hemorroïden)

In de binnenzijde van de anus zit een sponsachtig netwerk van adertjes, als deze opzwellen worden dat aambeien genoemd. Aambeien kunnen in de anus zitten of naar buiten komen. Aambeien zijn onschuldig, maar je kan er in het dagelijks leven wel last van hebben. Aambeien komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Aambeien (hemorroïden)

Aambeien (hemorroïden) zijn nuttige zwellichaampjes aan het uiterste einde van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Aambeien helpen de sluitspier (kringspier) om de darm goed af te sluiten. Iedereen heeft aambeien, maar niet bij iedereen geven ze klachten en worden ze opgemerkt.

Oorzaken en symptomen

Geïrriteerde, gezwollen aambeien kunnen zeer hinderlijk zijn en de volgende klachten veroorzaken:

Overigens zijn niet alle bloedingen uit de anus het gevolg van aambeien. Ook als u zeker weet dat u (ook) aambeien heeft, kan dat bloeden toch door iets anders worden veroorzaakt. Bespreek bloedverlies uit de anus daarom altijd met een specialist.

Onderzoek en diagnose

Tijdens de eerste afspraak neemt de chirurg/proctoloog eerst de klachten met u door.

Om de oorzaak van uw klachten vast te stellen voert de arts een aantal onderzoeken uit. De proctoloog zal eerst de anus bekijken en met de vinger deze inwendig onderzoeken. Daarna wordt een zogenaamde proctoscoop (doorzichtig kijkertje) naar binnen gebracht waarmee in de anus en het laatste stukje van de endeldarm kan worden gekeken. Dit kan een drukkend gevoel geven maar is over het algemeen goed te verdragen. Het gehele onderzoek duurt circa 10 minuten.

Hierna wordt een behandelplan opgesteld en kan er mogelijk, in overleg met u, meteen een behandeling plaatsvinden.

Soms levert het proctologisch onderzoek onvoldoende informatie op en is een aanvullend (darm)onderzoek noodzakelijk. Wij overleggen dan met uw huisarts over de vervolgstappen.

De behandeling

De behandeling van aambeien is meerledig en bestaat uit:

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.