Besnijdenis (circumcisie)

Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt de voorhuid van de penis operatief verwijderd. In de Roosevelt kliniek worden besnijdenissen alleen uitgevoerd bij volwassen mannen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Besnijdenis (circumcisie)
Genitaal expertise centrum
ZKN keurmerk
Service en kwaliteit

Wat zijn de klachten bij een te strakke voorhuid?

Klachten van een te strakke voorhuid zijn onder andere moeite met plassen, pijn tijdens de seks of bij het hebben van een erectie of last te hebben van een een ontsteking van de eikel (balanitis) of voorhuid. Dit zijn allen goede redenen om een besnijdenis (circumcisie) te laten uitvoeren.

Waarom een besnijdenis (circumcisie) door de dermatoloog van de Roosevelt kliniek?

De Roosevelt kliniek is de kliniek voor mannen met penis problematiek. De dermatologen die werkzaam zijn in de Roosevelt kliniek hebben zeer goede dermatochirurgische vaardigheden en ervaring, naast hun specialistische blik om de onderliggende oorzaak van de phimosis/vernauwing aan te pakken. Naast medisch specialistische zorg voeren de dermatologen ook cosmetische behandelingen uit aan de penis.
De Roosevelt kliniek heeft een ZKN keurmerk, waarmee wordt aangetoond dat er volgens de hoogste kwaliteitstandaarden wordt gewerkt. Daarnaast heeft de Roosevelt kliniek een hoge patient tevredenheid op Zorgkaart Nederland.

Voorbereiding voor de ingreep

Minstens 3 dagen voor de ingreep wordt u verzocht om de balzak, schaamstreek en penis te scheren (liefst met tondeuse of goed kort te knippen). De ochtend voor de ingreep wordt u verzocht het genitaal gebied goed te wassen en de huid onder de voorhuid zo schoon mogelijk te maken met een washand. Verder is het belangrijk om vervoer te regelen, het wordt niet geadviseerd om na de ingreep zelf met de auto naar huis te rijden. Verder hoeft u niet nuchter te zijn.
Indien u bloedverdunnende medicatie gebruikt is het belangrijk om dit met uw voorschrijvend arts te bespreken om het risico op nabloedingen zo minimaal te maken. Indien u onder controle bent bij de trombosedienst heeft is het belangrijk dat de INR wordt aangepast en dat dit op de dag van de ingreep gecontroleerd wordt.

Tijdens de ingreep

In de Roosevelt kliniek wordt de besnijdenis altijd onder plaatselijke (lokale) verdoving uitgevoerd. Voordeel hiervan is dat u gelijk daarna weer naar huis kunt gaan en u geen last heeft van de bijwerkingen/risico’s van algehele narcose. U krijgt enkele injecties aan de basis van de penis om de voorhuid te verdoven. Tijdens de ingreep wordt de voorhuid verwijderd. Eventuele verklevingen tussen de voorhuid en de eikel kunnen ook worden verwijderd. Daarna worden er hechtingen geplaatst die vanzelf oplossen en de penis wordt verbonden met een vetgaas drukverband. De ingreep duurt ongeveer 45-60 minuten.

Nazorg

De resterende dag wordt u aangeraden rustig aan te doen en mogelijk zult u enkele dagen niet kunnen werken. De wond mag dagelijks onder de douche worden gewassen met lauw water. Desinfecterende zepen zijn niet nodig en kunnen juist irritatie geven. De wond kan daarna rustig worden drooggedept met een schone handdoek. U kunt wat wondvocht of druppeltjes bloed verliezen, dat is normaal en hoeft u geen zorgen om te hebben. Verder is het aan te raden een goed stevig aansluitende slip te dragen in plaats van een boxershort om te voorkomen dat de penis zo min mogelijk hangt. De eerste week kunt u niet sporten en zwemmen kan pas wanneer de wond zo goed als genezen is (na 2-3 weken). Ook zal pas na volledige genezing (na 6 weken) geslachtsgemeenschap weer mogelijk zijn. Indien u pijn heeft volstaat meestal 3x daags 1000mg paracetamol.

Risico’s en complicaties

Als er complicaties optreden bij een besnijdenis (circumcisie) zijn deze gerelateerd aan de wond. Dit betreft dan een nabloeding, bloedophoping (hematoom) of een ontsteking rondom de hechtingen. Bij een nabloeding is het goed om de wond gedurende 20 minuten stevig af te drukken, doorgaans stopt het bloeden dan. Zo niet dan is het verstandig contact op te nemen. Bij een ophoping van bloed onder de huid is het vaak verstandig om dit te laten verwijderen, neem hiervoor contact op met de kliniek. Bij een ontsteking is de huid van de eikel en voorhuid rood, dik en pijnlijk en er kan koorts optreden. Heeft u het vermoeden dat hier sprake van is, neem dan contact op met de kliniek. De Roosevelt kliniek is bereikbaar op werkdagen op 088-2351000. Buiten kantoortijden en in het weekend zijn wij bereikbaar via de afdeling dermatologie van het LUMC. Indien u van ver komt kunt u ook naar uw huisartsenpost gaan. Wij zullen u een brief meegeven waarin de aard van de ingreep staat vermeld. Ook stellen wij uw huisarts op de hoogte dat u een ingreep heeft ondergaan.

Controle

Eén dag na de ingreep wordt u door de assistente van de Roosevelt kliniek gebeld om te vernemen hoe het met u gaat en of er bijzonderheden zijn.

Kosten en verzekering

Indien er sprake is van een medische indicatie wordt de besnijdenis (circumcisie) vergoed vanuit de basisverzekering. Houd u er wel rekening mee dat alle ingrepen door de medisch specialist worden verrekend met uw ongebruikte eigen risico. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een machtiging bij de zorgverzekeraar aan te vragen om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Een circumcisie (besnijdenis)om religieuze of cosmetische valt niet binnen het basispakket van uw zorgverzekering. De kosten voor de ingreep zult u zelf moeten betalen na de behandeling. Klik hier voor de actuele prijslijst. U ontvangt na betaling een factuur. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de ingreep zonder medische noodzaak, u kunt de factuur dan indienen bij uw zorgverzekeraar.
Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met de Roosevelt kliniek.

Genitaal expertise centrum
ZKN keurmerk
Service en kwaliteit

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.