huidkankerchirurgie
Expertise centrum
Ervaren medisch specialisten
Huidkanker experts

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland met jaarlijks ruim 70.000 mensen die de diagnose krijgen. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De meest voorkomende vormen zijn het basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker, actinische keratosen, toe. In verreweg de meeste gevallen kan de huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie.

Het bepalen van de juiste behandeling

De meeste mensen gaan met een opvallende plek of niet genezend wondje naar de huisarts. Bij verdenking op huidkanker wordt meestal verwezen naar de dermatoloog. De medisch specialist zal vaak eerst een huidbiopt nemen voor het bevestigen van de diagnose. Hierbij wordt ook gekeken om wat voor soort huidkanker het gaat en kan ook het subtype bepaald worden. Dit is namelijk van belang voor de behandeling, in de meeste gevallen zal de tumor door middel van huidkankerchirurgie verwijderd worden.

Huidkankerchirurgie

Bij huidkankerchirurgie wordt de tumor uit de huid gesneden. Dit gebeurt altijd door het nemen van een “veilige” marge, zodat de kans het grootst is dat de huidkanker in 1 keer is verwijderd. Deze marge is afhankelijk van het type tumor. De behandeling gebeurt onder lokale verdoving. Meer informatie hoe de behandeling in zijn werk gaat, kunt u vinden in de bijlage (Patientfolder dermatochirurgische ingreep Roosevelt kliniek).

Mohs chirurgie

Een bijzondere vorm van huidkankerchirurgie is Mohs chirurgie. Dit wordt vooral toegepast bij hoog risico basaalcelcarcinomen in het gelaat en hiervoor gelden strikte criteria. Dit betekent dat deze behandeling allleen zal worden toegepast wanneer aan een aantal volwaarden wordt voldaan. Bij deze vorm wordt het weefsel al op dezelfde dag beoordeeld en zo nodig ook weer extra weefsel weggesneden, totdat de snijranden vrij zijn van tumor.

Huidkankerchirurgie in de Roosevelt kliniek

De medisch specialisten van de Roosevelt kliniek zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Drie van onze dermatologen zijn ook gecertificeerd Mohs chirurg, waarvan 1 ook Mohs opleider is in het LUMC. Ze hebben jarenlange ervaring op het gebied van de dermatochirurgie en worden ook gevraagd voor landelijke en internationale scholing en congressen op dit gebied. Er bestaat een goede samenwerking met het LUMC, indien het in uw geval noodzakelijk is uw behandeling in het ziekenhuis plaats te laten vinden, zal dit efficiënt geregeld worden.

Huidkankerregistratie bij NKR

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is een landelijke databank met betrouwbare gegevens van alle patiënten met kanker. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beheert deze databank. In de folder Registratie van kanker leest u waarom gegevens over kanker worden vastgelegd. Hierin staat ook beschreven wat de rechten zijn van patiënten en de voorwaarden en plichten IKNL voor het beheer van deze gegevens.

Expertise centrum
Ervaren medisch specialisten
Huidkanker experts

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.