Goedaardige huidoneffenheden

Op de huid kunnen goedaardige huidoneffenheden voorkomen, zoals steelwratjes, ouderdomswratten en/of dermatosis papulosa nigra voorkomen. Deze plekjes zijn geheel onschuldig, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Klik hier voor het maken van een afspraak
huidtherapie curretage
Eenvoudig te verwijderen
Indien nodig advies van dermatoloog voor uitgebreide therapie
Actieve samenwerking tussen huidtherapeut en dermatoloog

Goedaardige huidoneffenheden behandelen bij Roosevelt kliniek

Wat zijn goedaardige huidoneffenheden?

Steelwratjes/fibromen zijn goedaardige gezwelletjes van bindweefsel. Het zijn zachte uitstulpinkjes die overal op het lichaam voor kunnen komen, maar zich meestal voordoen in de hals, onder de oksels, rond de ogen of in de liezen.
Ouderdomswratten/verrucae seborrhoica zijn vlakke, ruwere, vaak wat donker uitziende plekjes op de huid. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht, hals en op de romp.
Dermatosis papulosa nigra komen met name voor bij donkere huidtypes (zowel Aziatische als negroïde ras). Het gaat om kleine bruine tot zwarte verheven plekjes in het gelaat.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om steelwratjes, ouderdomswrattenen dermatosis papulosa nigra te behandelen. Bij een eerste consult zal de huidtherapeut de best passende behandeling met u bespreken.

Cryotherapie

Bij Cryotherapie wordt de ouderdomswrat enkele seconde bevroren met stikstof. De huid wordt rood en naderhand kan er een blaar ontstaan. Na het indrogen van het plekje ontstaat er een korstje. Wanneer dit korstje er na 1/2 weken afvalt is er gezonde roze huid zichtbaar.

Curettage

Curettage is een behandeling van de ouderdomswratten en/of fibromen, waarbij de wrat van de huid afgeschaafd wordt met een scherp currete mesje. Direct na het schaven ontstaan er  puntbloedinkjes. De plekjes worden gedept met een gaasje en indien nodig wordt het plekje afgeplakt met een kleine pleister.

Coagulatie

Deze behandelmethode wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van fibromen en dermatosis papulosa nigra, maar kan ook toegepast worden bij ouderdomswratten. Het plekje wordt  verhit door middel van een elektrisch stroompje. Afhankelijk van het soort plekje laat het steelwratje los of worden ouderdomswratjes/ dermatosis papulosa nigra plekjes donkerder van kleur. Er ontstaat een korstje die na 1 á 2 weken vanzelf eraf valt.

Vaak is één behandeling voldoende. Bij een groter gebied worden meerdere behandelingen aangeraden. Wanneer de meeste plekjes behandeld zijn, wordt geadviseerd om eens in het jaar een onderhoudsbehandeling te ondergaan.

Wat kunt u zelf doen?

Na de behandeling wanneer de korstjes verdwenen zijn, kan de huid ingesmeerd worden met een herstellende (litteken)crème. Bijvoorbeeld La Roche Posay Cicaplast Baume. Verder is het belangrijk dat de huid goed beschermd wordt tegen de zon. Dit kan met een zonnebrandverzorging met minimaal SPF 30. In de zomermaanden of bij veel blootstelling aan de zon wordt geadviseerd om de 2 uur opnieuw te smeren.

Heeft u interesse of wilt u meer te weten komen?

Dan kunt u een vrijblijvend intakeconsult inplannen met onze huidtherapeut via 088-2351000, info@rooseveltkliniek.nl of neem contact op via het contactformulier.

Tarieven

De tarieven van de verschillende huidtherapeutische behandelingen kunt u hier terugvinden.

Eenvoudig te verwijderen
Indien nodig advies van dermatoloog voor uitgebreide therapie
Actieve samenwerking tussen huidtherapeut en dermatoloog

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.