Botox

Botox behandeling is een effectieve behandeling tegen dynamisch rimpels in het gelaat. Denk hierbij aan frons rimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. Bij een botox behandeling wordt botuline toxine type A ingespoten. Dit is een natuurlijk voorkomend eiwit afkomstig van bacteriën en het blokkeert de zenuwaansturing van de spieren. Hierdoor zal de spier zich ontspannen, neemt de spanning op de bovenliggende huid af en zullen de rimpels in de huid verzachten. Het is belangrijk om te weten dat andere zenuwfuncties zoals het gevoel niet worden aangetast door botuline toxine.

Klik hier voor het maken van een afspraak
botox behandeling

Veel voorkomende rimpels die behandeld worden met botuline toxine zijn die op het voorhoofd, de fronsrimpels, de kraaienpootjes en rond de neus. Naast deze cosmetische indicaties kan botuline toxine ook zeer effectief gebruikt worden voor behandeling van zweetoksels.

Waarvoor is het geschikt

De behandeling met botox is vooral geschikt voor de dynamische rimpels. Ofwel de rimpels die worden versterkt door het aanspannen van verschillende spieren in het aangezicht. De meest bekende rimpels zijn de fronsrimpels. Deze kunnen goed behandeld worden door de spieren die de frons veroorzaken te ontspannen. Ook voor andere rimpels in het gelaat, zoals het voorhoofd, kraaienpootjes en rond de neus is botox geschikt. Ook kan met botox de kauwspier deels worden ontspannen, waardoor deze slanker wordt en het gezicht verzacht.

De frons

Verticale lijnen tussen de wenkbrauwen worden fronsrimpels genoemd. Fronsrimpels ontstaan bijvoorbeeld door veelvuldig te fronsen. Na verloop van tijd kunnen de rimpels steeds dieper worden en permanent zichtbaar blijven. Wanneer u vaak te horen krijgt dat u zo boos kijkt, is een botox behandeling hier erg geschikt voor. Door fronsrimpels te laten behandelen met botox ontstaat een vriendelijkere en zachtere uitstraling. Bij deze behandeling behoud je je eigen vorm en contouren van het gelaat.

Het voorhoofd

Horizontale lijnen op het voorhoofd worden voorhoofdsrimpels genoemd. Voorhoofdsrimpels ontstaan door de mimiek in het gelaat en het optrekken van de wenkbrauwen. Na verloop van tijd kunnen de rimpels steeds dieper worden en permanent zichtbaar blijven. Door voorhoofdsrimpels te laten behandelen met botox ontstaat een zachtere uitstraling. Bij deze behandeling behoud je je eigen vorm en contouren van het gelaat.

Kraaienpootjes

Kraaienpootjes zijn rimpeltjes naast de ogen, ook wel bekend als lachrimpeltjes. Kraaienpootjes ontstaan door het knijpen en lachen met de ogen. Na verloop van tijd kunnen de rimpels steeds dieper worden en permanent zichtbaar blijven. Kraaienpootjes zijn effectief te verwijderen door spierontspanners (botuline toxine) te laten injecteren. Door kraaienpootjes te laten behandelen met botox ontstaat een vriendelijkere en zachtere uitstraling. Bij deze behandeling behoud je je eigen vorm en contouren van het gelaat.

Voor wie is het niet geschikt?

Een botox behandeling wordt niet uitgevoerd als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook is botox niet geschikt wanneer u bekend bent met een spierziekte of zenuwaandoening.

Voor de behandeling

Het is belangrijk dat u doorgeeft aan de dermatoloog of u allergisch bent voor bepaalde producten. Ook is het van belang te melden welke medicijnen u gebruikt. Als u recent een andere behandeling in het gezicht hebt gehad, moet u dit aan de arts melden. Op de dag van de behandeling is het niet verstandig om bloedverdunnende pijnstillers in te nemen zoals ibuprofen en aspirine. Paracetamol mag wel gebruikt worden. U mag op de dag van behandeling ook geen antibiotica innemen.

De botox behandeling

De behandeling met botox vindt plaats in de Roosevelt kliniek Leiden door de dermatoloog. De dermatoloog zal u vragen verschillende gezichtsbewegingen te maken en markeert dan de punten waar geinjecteerd zal worden. De huid wordt gedesinfecteerd en de injecties worden gezet. De injecties bij een botox behandeling worden gegeven met een zeer fijne naald, waardoor er weinig pijn is. Doorgaans bloedt dit niet, maar soms is het nodig het prikgaatje even af te drukken. Het resultaat van de behandeling begint na een aantal dagen merkbaar te worden en is na 2 weken optimaal en houdt gemiddeld 3-5 maanden aan.

Na de behandeling

Na een behandeling met botox mag je het gebied gewoon bewegen. Het is verstandig om het gebied de eerste 24 uur niet te masseren. Om de prikgaatjes de gelegenheid te geven te sluiten, kunt u tot de volgende dag geen make-up ter plaatse aanbrengen.  Intensief sporten/bukken/tillen, het gebruik van de zonnebank of sauna wordt de eerste 24 uur afgeraden.

Bijwerkingen

De kans op vervelende bijwerkingen van een botox behandeling is heel klein. Normale verschijnselen na een behandeling met botox zijn enige roodheid en zwelling of stijf gevoel in het behandelde gebied. Deze zullen binnen enkele uren verdwijnen, in een enkele geval tot 48 uur. Soms kan er gevoel van hoofdpijn ontstaan wat binnen een dag wegtrekt. Op de plaats van injectie kan een blauwe plek ontstaan. Deze bijwerkingen zijn slechts tijdelijk en zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Indien er een bijwerking optreedt doet dit niets af aan het effect van de botox.

Wat zijn de kosten van een botox behandeling?

Een botox behandeling valt onder de onverzekerde (cosmetische) zorg. Een overzicht van de tarieven voor cosmetische behandelingen, waaronder botox vindt u in onze prijslijst.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen? U kunt uw vragen stellen aan uw behandelend arts van de Roosevelt kliniek of neem contact op met de Roosevelt kliniek voor meer informatie.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.