Huiduitslag

Huiduitslag in de genitaal regio komt regelmatig voor. Vaak wordt dit veroorzaakt door irriterende factoren, zoals het schuren van kleding. De uitslag is van tijdelijke aard en verdwijnt meestal bij het vermijden van de oorzaak.
Echter kan de huiduitslag ook een uiting zijn van een onderliggende huidaandoening. Deze huidaandoening kan soms ook elders op het lichaam voorkomen. Vaak uit zich dit als een rode al dan niet schilferende huiduitslag (op verschillende locaties in het genitale gebied). Huidaandoeningen die zich kunnen uiten op de penis zijn onder andere eczeem, seborrhoisch eczeem, psoriasis, lichen sclerosus en lichen planus. Het hoeft niet altijd te zijn dat elders op het lichaam ook afwijkingen voorkomen, deze huidaandoeningen kunnen zich ook alleen in het genitaal gebied presenteren.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Huiduitslag kan ook deels wit van kleur zijn. De witte kleur kan komen door schilfering (seborrhoisch eczeem, psoriasis) , versterkte afscheiding, een schimmel infectie (candida) of door verstrakking van de huid. Als er verstrakking van de huid optreedt, is dit vooral te merken aan het feit dat (bij onbesneden mannen) de voorhuid moeilijker over de eikel te krijgen is. Dit geeft problemen bij de seks. Ook wordt het lastiger om de penis schoon te houden. Vernauwing van de voorhuid wordt vooral gezien bij de aandoening lichen sclerosus.

Een huiduitslag is vaak gelokaliseerd op de eikel (glans penis). De verzamelnaam voor huiduitslag op de eikel is balanitis. Het is een beschrijvende term en kent vele verschillende oorzaken. 
Een banale balanitis wordt meestal veroorzaakt door een overgroei aan bacteriën of schimmels. Uitlokkende factoren zijn irritatie door slechte hygiëne met ophoping van smegma, urine of zeepresten en irritatie van de huid zoals wrijving door kleding. Ook kan het gebruik van medicijnen of suikerziekte een rol spelen. Het is te bestrijden met desinfecterende middelen en een goede hygiëne.

De locatie waar de huiduitslag zit is van belang, met name ook voor de patiënt. Mannen schamen zich vaak voor een aandoening in dit gebied en de drempel om een arts te bezoeken kan dan ook hoog zijn. Het is echter juist van belang bij een huiduitslag die niet zelf binnen enkele weken verdwijnt de polikliniek te bezoeken. Door het stellen van de juiste diagnose en een adequate behandeling kan verdere verergering, schaamte en sociale en seksuele beperkingen voorkomen worden.
De Roosevelt kliniek heeft een dermatologische spreekuur gespecialiseerd in afwijkingen van het mannelijk genitaal gebied.
Enkele veel voorkomende huidaandoeningen die zich kunnen uiten met huiduitslag kunt u via de volgende linken meer informatie over vinden.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.