Lichen simplex chronicus

Lichen simplex is een ernstig jeukende huidafwijking die bestaat uit verdikking van de huid die vaak roder is dan de omliggende huid die ontstaat door chronisch krabben. Ook kunnen er opengekrabde bulten bij aanwezig zijn. Vaak is lichen simplex begonnen met een andere jeukende huidafwijking zoals xerosis cutis (droge huid) of constitutioneel eczeem.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Doordat de persoon blijft krabben vanwege de jeuk (jeuk-krab cyclus), worden de huidafwijkingen in stand gehouden en ontstaat er een verharding van de huid (olifantenhuid). Lichen simplex is niet besmettelijk. Het wordt vaker bij personen waargenomen met een donkere huid en is vaker aanwezig bij mensen met eczeem. Vaak is de huidafwijking maar aan 1 kant van het lichaam aanwezig. Dit is vaak de kant waar de patient het beste met zijn krab-hand bij kan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt op basis van het klinisch beeld gesteld. Andere voorkeurs locaties dan het genitaal gebied voor lichen simplex zijn de enkels, de hals, de onderarmen en rond de anus.

In principe kan het op elke locatie voorkomen. Vaak is er ook sprake van een droge huid en geven mensen aan dat ze een stressvolle periode hebben doorgemaakt.

Hoe worden de afwijkingen behandeld?

Vaak wordt er een goed resultaat bereikt met vette cremes en zalven in combinatie met een sterk werkende hormooncreme die voor een korte periode wordt voorgeschreven.

Wanneer het krabben met name s’nachts plaatsvindt, kan er een rustigeven antihistaminicum worden voorgeschreven. Ook kan er psychologische hulp geboden worden om de jeuk-krab cyclus bij lichen simplex te doorbreken.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Probeer de nagels kort te houden en niet te krabben. Daarnaast is het belangrijk de afwijking niet te schrobben met zeep, dit droogt de huid namelijk uit en verergert de jeukklachten.

Verzorg de huid met een simpele zalf, zoals vaseline.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.