Bultjes, vlekjes & plekjes

In de mannelijke genitale regio kunnen verschillende bultjes, vlekjes en plekjes voorkomen. Dit kunnen allerlei soorten huidafwijkingen betreffen. Het is daarom belangrijk dat deze afwijkingen door een specialist worden beoordeeld, omdat elke huidafwijking een specifieke behandeling behoeft, afhankelijk van de locatie en aard van de afwijking.
Verder op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Pearly penile papule

Veel voorkomend zijn bultjes aan de rand van de eikel. Dit zijn vaak vele kleine huidkleurige tot parelmoer achtige bultjes, die wat glanzen. Ze zitten vaak helemaal rondom de eikel, vandaar ook de naam parelkrans. Dit worden pearly penile papules, afgekort PPP, genoemd. Het is een volledig onschuldige aandoening. In principe behoeven deze goedaardige afwijkingen geen behandeling en er bestaat ook geen lokale therapie met crème of zalf. Toch kunnen de bultjes heel goed worden verwijderd als ze als cosmetisch storend worden ervaren en/of men zich er voor schaamt door middel van elektrocoagulatie of de CO2 laser.

Fordyce spots

Fordyce spots zijn kleine geelachtige of huidkleurige bobbeltjes die meestal in groepjes op de schacht en voorhuid van de penis voorkomen. Ze zijn makkelijker zichtbaar wanneer de huid is opgerekt. Ze kunnen ook worden gezien op de lippen.  Het zijn in feite vergrote talgklieren en komen vooral voor op gebieden waar geen haren groeien. Ze kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar worden meestal zichtbaar vanaf de puberteit. Het is een natuurlijk voorkomend verschijnsel en helemaal onschuldig. De fordyce spots kunnen worden behandeld met de elektrocoagulatie of CO2 laser.

Angiokeratomen

Angiokeratomen zijn kleine blauw/paarse bultjes op de balzak of de schacht van de penis. Ze bestaan uit kluwen bloedvaatjes. Ze variëren in grootte van 1 millimeter tot 1 centimeter, maar zijn meestal zo’n 3-4 mm groot. Het zijn volkomen goedaardige huidafwijkingen, maar ze kunnen door beschadiging gaan bloeden wat erg hinderlijk kan zijn. De afwijkingen kunnen ook bij vrouwen rond de vulva voorkomen. Ongeveer 1 op de 7 mannen heeft er last van.

Genitale wratten

De meest voorkomende wratjes zijn genitale wratten. Deze behoren tot de groep van de seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze komen alleen of in groepjes voor. Ze kunnen huidkleurig zijn, maar ook bruin gepigmenteerd. Ze hebben vaak een wat bloemkoolachtig aspect. Ze kunnen op elkaar gestapeld zijn en zijn dan vaak ook wat zacht aanvoelend. Een genitale wrat kan soms lastig te onderscheiden zijn van andere wratten . Toch is het onderscheid belangrijk omdat de behandeling anders kan zijn.

Bultjes

In de genitale regio komen ook andere huidafwijkingen voor, zoals we die ook zien elders op het lichaam zien. De meest voorkomende zijn moedervlekken, fibromen en ouderdomswratten. Daarnaast kunnen sommige ontstekingsziekten van de huid zich presenteren als bultjes, plekjes en vlekjes. De dermatologen van de Roosevelt kliniek zijn gespecialiseerd in de beoordeling en behandeling van afwijkingen in het genitale gebied.

U kunt meer informatie vinden over:

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.