Behandeling bultjes penis balzak

Op de penis kunnen verschillende bultjes voorkomen. Meestal zijn deze geheel onschuldig, maar worden soms toch verward met een SOA. Het is goed dat de bultjes worden beoordeeld door de dermatoloog, die gespecialiseerd is in beoordeling en behandeling van afwijkingen op de penis. De drie meest voorkomende huidafwijkingen zijn Pearly Penile Papules (PPP), Fordyce spots en angiokeratomen.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Pearly penile papules (parelkrans)

Pearly penile papules (PPP) zijn kleine bultjes gelegen op de rand van de eikel. Het zijn meestal huidkleurige bultjes van 1-3mm die vaak wat glanzen. Soms kunnen het ook meer huidflapjes zijn. Meestal zitten ze rondom de eikel, vandaar ook de naam parelkrans. Het komt voor bij ongeveer een op de vijf mannen, in meer of mindere mate. Het is een goedaardige aandoening, die ook niet besmettelijk is. Toch kunnen deze bultjes op de penis als hinderlijk of onhygiënisch worden ervaren (met wens voor Behandeling bultjes penis balzak).

Fordyce spots

Fordyce spots zijn kleine geelachtige of huidkleurige bobbeltjes die meestal in groepjes op de schacht en voorhuid van de penis voorkomen. Ze zijn makkelijker zichtbaar wanneer de huid is opgerekt. Ze kunnen ook worden gezien op de lippen. Het zijn in feite vergrote talgklieren en komen vooral voor op gebieden waar geen haren groeien.
Ze kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar worden meestal zichtbaar vanaf de puberteit.
Het is een natuurlijk voorkomend verschijnsel en helemaal onschuldig.

Angiokeratomen

Angiokeratomen zijn kleine blauw paarse bultjes op de balzak of de schacht van de penis. Ze bestaan uit kluwen bloedvaatjes. Ze variëren in grootte van 1 millimeter tot 1 centimeter, maar zijn meestal zo’n 3-4 mm groot. Het zijn volkomen goedaardige huidafwijkingen, maar ze kunnen door beschadiging gaan bloeden wat erg hinderlijk kan zijn. De afwijkingen kunnen ook bij vrouwen rond de vulva voorkomen. Ongeveer 1 op de 7 mannen heeft er last van.

Behandelen of niet?

Hoewel deze afwijkingen onschuldig zijn en vanuit medisch oogpunt geen behandeling behoeven, kan men zich er wel zorgen om maken. Soms wordt gedacht dat het een SOA is of dat het besmettelijk is. Daarnaast is het cosmetisch storend. Men kan zich er voor schamen, of men krijgt vervelende opmerkingen van seksuele partners. Dit kan leiden tot gevoel van schaamte en frustraties op seksueel gebied. In het ergste geval wordt seks vermeden. Dit zijn goede redenen om deze afwijkingen te laten behandelen (behandeling bultjes penis balzak).

Behandeling bultjes penis balzak

De laesies kunnen worden behandeld met electrocoagulatie of met een CO2 laser.

Electrocoagulatie behandeling

Verwijdering door middel van electrocoagulatie (diathermie) gebeurd onder lokale verdoving met injecties. Dit is kortdurend een vervelend prikje, maar in de praktijk wordt het als zeer acceptabel ervaren door een speciaal ontworpen manier van injecteren door de dermatoloog. Met behulp van een naald, die elektrisch word verhit, worden de laesies verbrand. Er ontstaat dan een schaafwondje. Genezing treedt op binnen 1 tot 2 weken. Deze methode is relatief goedkoper dan laserbehandeling. PPP kan doorgaans in 1 sessie behandeld worden, voor Fordyce spots en angiokeratomen zijn soms meerdere sessies nodig en wordt eventueel ook aangeraden om eerst een paar proefplekken te behandelen.

Laser behandeling

Met een CO2 laser wordt het bultje verdampt door gebruikt te maken van een sterke lichtbundel. De omliggende huid blijft gespaard; er wordt dus heel gericht te werk gegaan. Daarna ontstaat er een schaafwondje, dat binnen 1 tot 2 weken geneest. Meestal kan behandeling met de laser worden uitgevoerd, nadat een uur vooraf een verdovende crème is aangebracht. Bij Fordyce spots en angiokeratomen is het soms nodig om bij te verdoven met een injectie. Voor de behandeling van PPP volstaat meestal 1 behandeling en soms 2. Voor behandeling van Fordyce spots en angiokeratomen zijn eventueel meerdere behandelingen noodzakelijk en wordt ook eerst aangeraden om een proefplek te behandelen (behandeling bultjes penis balzak).

De behandeling in de Roosevelt kliniek

Het is van belang dat de behandeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog die hierin gespecialiseerd is. De Roosevelt kliniek is de enige kliniek in Nederland met een gespecialiseerde poli voor genitale huidproblemen voor mannen. De dermatologen hebben een unieke ervaring in de behandeling van allerlei afwijkingen van de penis, zoals het verwijderen van angiokeratomen, Fordyce spots en pearly penile papules. Maak gerust vrijblijvend een afspraak om te zien wat de Roosevelt kliniek voor u kan betekenen.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.