Overmatig zweten (Hyperhidrosis)

Zweten is een natuurlijke en belangrijke lichaamsfunctie voor het regelen van de lichaamswarmte. Omdat het zweet dat op de huid komt te liggen snel afkoelt, doordat de lucht de warmte afvoert, koelt ook het lichaam af. Wanneer men meer zweet dan noodzakelijk is om af te koelen, spreekt men van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd.

Klik hier voor het maken van een afspraak
overmatig zweten

Zweten

De functie van zweten is voornamelijk het regelen van de lichaamswarmte. Vele factoren kunnen normaal zweten veroorzaken zoals sporten, warmte, stress, angst of het eten van heet gekruid voedsel.


Zweet bestaat voornamelijk uit water, zout en zuren. Over het gehele huidoppervlak komen ongeveer vier miljoen zweetklieren voor. Er bestaan twee soorten zweetklieren; eccriene (dit zijn de meesten) en apocriene zweetklieren, die een verschillende functie hebben. De eccriene zweetklieren komen overal op het lichaam voor, maar het meest op de handpalmen, voetzolen en in de oksels. Wanneer de lichaamstemperatuur teveel stijgt, worden de eccriene zweetklieren gestimuleerd. Hierdoor wordt “waterachtig” zweet afgescheiden aan de huid. Deze zweetklieren zorgen ook ervoor dat de handpalmen een beetje vochtig zijn, dus niet te droog. Hierdoor verbetert de grip van de handen.

De apocriene zweetklieren komen voor in de oksels, rond de tepels en in de omgeving van de uitwendige geslachtsorganen. Pas in de puberteit worden deze klieren onder invloed van hormonen volledig ontwikkeld. De belangrijkste functie is het produceren van geurstoffen. Deze klieren worden door adrenaline gestimuleerd tot productie van zweet bij emotionele reacties zoals angst, schaamte of seksuele prikkels.

+

Overmatig zweten (hyperhidrosis)

Hyperhidrosis ontstaat meestal op kinderleeftijd of tijdens de adolescentie. Hoewel elke plaats van het lichaam kan zijn aangedaan, komt hyperhidrosis meestal voor op de handpalmen, voetzolen en de oksels.


Hyperhidrosis kan een op zichzelf staand probleem zijn, of als gevolg van een andere ziekte of gebruik van bepaalde medicijnen. Het veroorzaakt vaak veel ongemak voor de patiënt, vooral met een schaamtegevoel in sociale- en arbeidssituaties. Hyperhidrosis wordt gezien in 2 vormen: primaire en secundaire hyperhidrosis.

Primaire hyperhidrosis begint vaak in de puberteit en blijft bestaan tot middelbare leeftijd of ouder, is aangeboren en kent geen specifieke oorzaak. Deze vorm van zweten beperkt zich vaak tot de oksels, handpalmen, voetzolen, het gezicht en de liezen.

Secundaire hyperhidrosis hoeft zich niet te beperken tot bepaalde plaatsen maar kan zich over het hele lichaam voordoen en ligt ten grondslag aan een specifieke oorzaak. Er bestaan ook nog enkele zeldzame speciale vormen van hyperhidrosis zoals gustatoir zweten, compensatoir zweten, nachtzweten, het syndroom van Frey, chromhidrosis en bromhidrosis.

+

Aantonen van hyperhidrosis

Het aantonen van hyperhidrosis is meestal niet nodig, maar het kan eventueel met de jodiumzetmeel test en is alleen praktisch om te gebruiken bij de gelokaliseerde vorm van hyperhidrosis.


Bij deze test wordt de huid eerst goed afgedroogd met een droge schone handdoek. Daarna wordt de huid ingesmeerd met een oplossing van 20 % jodium in alcohol. Wanneer dit is opgedroogd, wordt over het ingesmeerde gebied zetmeelpoeder gestrooid. Het zetmeel reageert in de aanwezigheid van water met het jodium en geeft een donkerblauwe verkleuring. Dus op plaatsen waar overmatige transpiratie plaatsvindt kleurt het zetmeel donker blauw.
+

‘’Ik ben blij dat ik de Roosevelt kliniek tegenkwam op internet. Wat een goede service en aardige mensen die daar werken!’’

Koen, 29 jaar

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.