Mohs chirurgie

Mohs micrografische chirurgie, kortweg Mohs chirurgie, is een speciale operatiemethode om bepaalde vormen van huidkanker te verwijderen, meestal in het gezicht.  Hierbij wordt nadat de tumor is weggesneden direct gekeken onder de microscoop of alle huidkanker is verwijderd. Zolang er nog huidkanker gezien wordt in een van de snijvlakken, wordt er plaatselijk nog wat weefsel verwijderd, totdat er echt geen spoor meer te vinden is van de tumor. Op deze manier wordt het (onnodig) verwijderen van gezond weefsel of een tweede operatie voorkomen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Mohs chirurgie

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland met jaarlijks ruim 70.000 mensen die de diagnose krijgen. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De meest voorkomende vormen zijn het basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker, actinische keratosen, toe. In verreweg de meeste gevallen kan de huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Mohs chirurgie wordt toegepast voor complexe huidkanker in het gelaat.

Wanneer kan Mohs chirurgie worden toegepast?

Mohs chirurgie wordt hoofdzakelijk toegepast bij huidkanker in het gelaat. Hiervoor gelden strikte criteria. Dit betekent dat deze behandeling alleen zal worden toegepast wanneer aan een aantal volwaarden wordt voldaan. Het gaat hierbij vooral om basaalcelcarcinomen op de neus en rondom de ogen en oren (H-zone genoemd). Daarbuiten zijn het de wat grotere basaalcelcarcinomen, vaak ook met een agressievere groeiwijze in het gelaat die met Mohs chirurgie behandeld worden. Ook recidieven (een basaalcelcarcinoom dat al eens eerder is verwijderd maar op dezelfde plek is teruggekomen) en basaalcelcarcinomen die bij een eerdere behandeling niet volledig verwijderd zijn, worden behandeld.

Mohs chirurgie

Bij Mohs chirurgie wordt de zichtbare huidkanker er met een kleine marge uitgesneden op een speciale manier. De wond wordt nog niet gesloten, maar er komt een tijdelijk verband op. De patient neemt plaats in de speciale wachtruimte. Het uitgesneden weefsel wordt direct bewerkt en kan na 1-2 uur beoordeeld worden. Als de snijranden niet vrij zijn, wordt nog extra weefsel weggesneden, maar alleen daar waar de tumor nog zit. Dit gebeurt zo totdat alles is weggehaald. Daarna wordt de wond gesloten. De behandeling gebeurt onder lokale verdoving en tussen de rondes door moet u in de kliniek wachten. Meer informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat, kunt u vinden in de bijlage (Mohs chirurgie Roosevelt kliniek).

Mohs chirurgie in de Roosevelt kliniek

De medisch specialisten van de Roosevelt kliniek zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. De dermatologen zijn gecertificeerd Mohs-chirurg, waarvan 1 ook Mohs opleider is in het LUMC. Ze hebben jarenlange ervaring op het gebied van de dermatochirurgie en worden ook gevraagd voor landelijke en internationale scholing en congressen op dit gebied. Er bestaat een goede samenwerking met het LUMC, indien het in uw geval noodzakelijk is uw behandeling in het ziekenhuis plaats te laten vinden, zal dit efficiënt geregeld worden.

Voor verwijzers klik hier.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.