Jeuk/irritatie

Jeuk en/of irritatie in de genitaal regio komt regelmatig voor. Vaak gaat dit gepaard met roodheid en is het van tijdelijke aard. Het kan irritatie zijn op een product dat gebruikt is of worden veroorzaakt door mechanische irriterende factoren, zoals het schuren van kleding of na het maken van een lange fietstocht. De klachten zijn gelukkig meestal van tijdelijke aard en verdwijnen snel weer bij het vermijden van de oorzaak.

Klik hier voor het maken van een afspraak

De klachten kunnen ook langer aanhouden en gepaard gaan met een huiduitslag. Zo kan het ook een uiting zijn van een onderliggende huidaandoening, die ook elders op het lichaam voorkomt. Jeuk is een bekende klacht bij eczeem. Jeuk is soms moeilijk te onderscheiden van irritatie in het genitaal gebied en zeker van de eikel. Huidaandoeningen in het genitaal gebied, gaan daarom ook vaak gepaard met jeuk en irritatie klachten. De huid van met name de eikel is erg gevoelig, dus als daar de huid is aangedaan geeft dit vaak een onprettig gevoel. De klachten kunnen soms zo erg zijn dat het ook de dagelijkse bezigheden en de nachtrust kan verstoren.

Aandoeningen die regelmatig gepaard gaan met jeuk/irritatie in combinatie met een huiduitslag zijn eczeem, seborrhoisch eczeem, psoriasis, lichen planus en lichen sclerosus. De laatste 2 kunnen ook kleine oppervlakkige wondjes veroorzaken, waardoor er ook pijnklachten kunnen zijn. Door de huidaandoening adequaat te behandelen verdwijnen daarmee doorgaans ook de jeuk/irritatie klachten.
Herpes genitalis infectie is een bijzondere aandoening. Deze begint vaak met jeuk/irritatie, enkele dagen voordat er blaasjes ontstaan. De klachten kunnen ook enkele weken tot maanden aanhouden nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen. De huidafwijkingen ontstaan vaak in het zelfde gebiedje als de aandoening weer terugkomt, waardoor de huid daar blijvend wat gevoelig kan zijn.

Als er sprake is van jeuk/irritatie zonder dat er een huidaandoening zichtbaar is of dat er recent een huidaandoening heeft gezeten, is het een lastig te behandelen klacht. De jeuk/irritatie wordt dan veroorzaakt door een onduidelijke prikkel die de zenuwvezels stimuleert. Soms kan met een crème of zalf naar tevredenheid behandeld worden. Het kan ook zijn dat er medicijnen gegeven moeten worden om te proberen de klachten te verminderen.

Naast symptoombestrijding van de jeuk/irritatie klachten is het ook belangrijk de onderliggende huidaandoening goed te behandelen. Een dermatoloog kan u hierbij goed helpen.

De Roosevelt kliniek heeft een dermatologische spreekuur gespecialiseerd in afwijkingen van het mannelijk genitaal gebied.
Enkele veel voorkomende huidaandoeningen die zich kunnen uiten met jeuk en/of irritatie in het genitaal gebied zijn:

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.