Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. De meeste patiënten zoeken hulp in verband met de cosmetisch storende afwijkingen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Rosacea behandeling zonder medicatie
Indien nodig advies van dermatoloog voor uitgebreide therapie
Actieve samenwerking tussen huidtherapeut en dermatoloog

Rosacea

Vormen van rosacea

1. Vasculaire rosacea, gekenmerkt door zichtbare vaatjes en diffuse roodheid in het gelaat met name de wangen zijn vaak aangedaan. Huid voelt soms warm en gezwollen aan.
2. Papulopustuleuze rosacea, gekenmerkt door roodheid in combinatie met papels en pustels.
3. Rhinophyma rosacea, komt met name voor bij mannen. De huid op en rondom de neus is rood en gezwollen.
4. Oculaire rosacea, gekenmerkt door roodheid van de ogen en oogleden. Hierbij is het belangrijk om uw klachten te laten beoordelen door een oogarts.

Oorzaak rosacea

De precieze oorzaak van rosacea is onbekend. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het ontstaan van rosacea. Zo lijkt de demodexmijt op de huid een rol te spelen. Ze zijn bij rosacea in grotere aantallen aanwezig en zorgen voor een verergering van de ontstekingsreactie bij rosacea. Tevens kan het ook worden veroorzaakt door vaatjes die chronisch verwijd raken, doordat de bloedstroom toeneemt en/of de bloedvaatjes een veranderd reactie patroon hebben op prikkels van buitenaf.

De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door externe factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, irriterende cosmetica of huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen.

Rosacea behandeling in de Roosevelt Kliniek

De belangrijkste behandeling bij rosacea is het kalmeren van de roodheid en de huid. Dit kan op verschillende manieren aangepakt worden.

Bij een eerste intakeconsult zal de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Hierbij wordt gekeken naar uw situatie en wat voor u de juiste volgorde is qua behandeling voor het beste resultaat. Tevens wordt gekeken naar uw huidverzorgingsroutine. Aan de hand daarvan worden thuisverzorgingsproducten geadviseerd om de rosacea al voor een deel rustiger te maken.

V-beam vaatlaser

Met de V-beam laser (595nm) kunnen doelgericht diverse roodheden in de huid worden behandeld. Met behulp van een lichtflits wordt het vaatje in de huid verwarmt waarna het lichaam dit gaat opruimen en zo de roodheid minder zichtbaar wordt.

Chemische peelings

Met behulp van een peeling wordt de bovenste huidlaag verweekt, waardoor licht afschilfering van de huid wordt gestimuleerd. Teven wordt er gebruik gemaakt van fruitzuren zoals amandelzuur en melkzuur. Deze hebben een ontstekingsremmende en huidbarrière verbeterende/ versterkende werking. Na meerdere behandelingen zal de huid er rustiger, egaler uitzien en met minder ontstekingen. Meer informatie over peelings kun u hier vinden.

Microneedling met Dermapen4

Rosacea kan behandeld worden met behulp van microneedling met de Dermapen4. Doordat oppervlakkig minuscule kanaaltjes in de huid worden gemaakt, in combinatie met een serum met vitamines en antioxidanten, worden in de huid diverse actieve groei- en helende factoren getriggerd. Hierdoor wordt de collageen en elastine aanmaak versneld, niet alleen in de huid maar ook in de vaatwanden. Tevens wordt de huid weerbaarder. De huid hersteld, verfraaid en vernieuwd zich, waardoor roodheid minder zichtbaar wordt. Meer informatie kunt u hier vinden.

Coagulatie

Wanneer er veel zichtbare vaatjes aanwezig zijn in het gelaat kan coagulatie toegepast worden. Eén voor één worden de vaatjes aangestipt met een naaldje met warmte. Na de behandeling is de huid rood van de warmte, maar de vaatjes zijn direct minder zichtbaar. Naar verloop van tijd kan het vaatje donkerder opkleuren en de huid licht ruwig aanvoelen. Dit trekt met 1 tot 2 weken weg. Daarna zijn veel vaatjes meteen verdwenen. Sommige vaatjes kunnen iets hardnekkiger zijn en hebben een extra behandeling nodig. Meer informatie over de behandeling vindt u hier.

Wat kunt u zelf doen?

Vermijd producten met parfum, alcohol of andere irriterende stoffen die de huid. Deze producten doen vaak meer kwaad dan goed voor de huid.

Gebruik de juiste huidverzorging voor uw (vaak gevoelige) huid. Bijvoorbeeld van Tebiskin de Sooth lijn, met kalmerende en huidbarrière herstellende ingrediënten. De huidtherapeut kan u helpen een goed behandelplan op te stellen voor thuis.

Voorkom triggers door de zon  met behulp van een goede zonnebrandverzorging. Bijvoorbeeld de Tebiskin UV-Sooth SPF 50 of de Brush on Block SPF 30.

Vergoeding?

In sommige gevallen kan acne/rosacea behandeling vergoed worden vanuit het aanvullende pakket van uw zorgpolis. Het bedrag wat voor deze behandeling wordt vergoed verschilt per pakket en per zorgverzekering. Wilt u hiervoor meer weten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Heeft u interesse of wilt u meer te weten komen?

Dan kunt u een vrijblijvend intakeconsult inplannen met onze huidtherapeut via 088-2351000, info@rooseveltkliniek.nl of neem contact op via het contactformulier.

Tarieven

De tarieven van de verschillende huidtherapeutische behandelingen kunt u hier terugvinden.

Rosacea behandeling zonder medicatie
Indien nodig advies van dermatoloog voor uitgebreide therapie
Actieve samenwerking tussen huidtherapeut en dermatoloog

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.