Behandeling Fordyce spots

Fordyce spots zijn veel voorkomende bultjes op de penis en balzak. Het zijn onschuldige laesies maar leiden vaak tot ongerustheid en schaamte. Dit kan een goede reden zijn om Fordyce spots te laten behandelen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
behandeling fordyce spots

Wat zijn Fordyce Spots?

Fordyce spots zijn kleine geelachtige of huidkleurige bobbeltjes die gewoonlijk in clusters op de schacht en voorhuid van de penis en balzak worden gevonden. Ze kunnen ook voorkomen op de lippen en bij vrouwen op de schaamlippen en tepels. Fordyce is de naam van de arts die deze conditie voor het eerst had beschreven.
Fordyce spots zijn vergrote talgklieren. De talgklier zorgt voor ervoor dat de huid een beetje vettig blijft. Bij fordyce spots is de uitscheiding naar de huid geblokkeerd en wordt de talgklier groter. Ze worden voornamelijk gezien op plekken waar geen haren groeien.
Ze kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar worden meestal zichtbaar vanaf de puberteit.
Het is een natuurlijk voorkomend verschijnsel en is niet geassocieerd met een ziekte, zoals een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Ze worden niet veroorzaakt door een virus, en zijn niet besmettelijk. In feite zijn de plekken helemaal onschuldig, maar worden wel vaak als cosmetisch storend ervaren, waarvoor behandeling Fordyce spots gewenst is.

Wat zijn de klachten?

Fordyce spots zijn meestal bulten met een grootte van 0,2mm tot 3-4mm. Ze zijn vaak geelwittig van kleur, maar kunnen soms ook roze of huidkleurig zijn. Je kan de plekken gemakkelijker zien wanneer de huid opgerekt wordt en lijken ze op kleine korrels rijst. Meestal komen ze in clusters voor van wel 50 laesies of meer. Kleine plekken worden vooral gezien op de voorhuid en op de penis en op de balzak komen de grotere plekken voor. Ze zijn niet pijnlijk, maar kunnen soms een beetje jeuken, vooral na seksueel contact.
Fordyce spots moeten niet verward worden met pearly penile papules. Die zijn huidkleurige bultjes gelegen op en rond de eikel.

Behandelen of niet?

Hoewel Fordyce spots onschuldig zijn, maakt men zich er wel zorgen om. Mannen zijn vaak bezorgd als ze voor de eerste keer iets op hun penis zien, dat het te maken heeft met een SOA. Ook het cosmetische aspect is erg belangrijk en is men bezorgd over het uiterlijk en de verschijning van hun penis en wat hun seksuele partner ervan zou denken. Daardoor kunnen deze laesies leiden tot frustraties op seksueel gebied, waarbij zelfs intimiteit en seks vermeden wordt, wat op zijn beurt weer depressie kan veroorzaken. Dit kan een reden zijn om voor behandeling Fordyce spots te kiezen.

Behandeling Fordyce spots

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Het is van belang dat de behandeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog die gespecialiseerd en vertrouwd is met deze behandeling. Het is in ieder geval belangrijk om de plekken niet uit te knijpen of er aan te pulken, dit kan de verschijning verergeren en littekens veroorzaken.

Electrocoagulatie behandeling

Verwijdering door middel van diathermie (electrocoagulatie) gebeurd onder lokale verdoving. Met behulp van een naald, die electrisch verwarmd wordt, worden de plekken een voor een aangestipt en weggebrand. Deze behandeling is snel en relatief goedkoper dan laserbehandeling. Er zijn meestal meerdere sessies nodig om de plekken te kunnen verwijderen. Aangeraden wordt ook om eerst een paar proef plekken te doen. Er bestaat wel enig risico op het ontstaan van kleine witte littekentjes. Genezing duurt normaal gesproken twee tot drie weken.

Laser behandeling

Met een ablatieve laser kan door middel van een sterke lichtbundel het weefsel verdampt worden. De omliggende huid wordt gespaard, waardoor er heel gericht gewerkt kan worden. De beste resultaten bereik je met een CO2 laser. De Roosevelt kliniek beschikt over de meest geavanceerde CO2 laser die er verkrijgbaar is. De behandeling met de laser kan in de meeste gevallen worden uitgevoerd onder lokale verdoving van de huid met een verdovende crème. Voor grotere laesies is het soms wel nodig om de huid nog te verdoven met een injectie. Laser is een veilige en effectieve behandeling voor Fordyce spots, waarbij er wel minimale, vaak witte vlekjes, kunnen achterblijven. Er zijn meerdere sessies nodig voor het bereiken van een optimaal resultaat. Ook hier wordt aanbevolen eerst een paar proefplekken te behandelen. De genezing duurt ongeveer 2-3 weken.

Behandeling in de Roosevelt kliniek

De Roosevelt kliniek is de enige zorginstelling in Nederland met een gespecialiseerde polikliniek voor genitale huidproblemen voor mannen. De dermatologen hebben een unieke ervaring in het verwijderen van allerlei afwijkingen van de penis, zoals de behandeling van Fordyce spots en pearly penile papules. Schroomt u zich niet om een keer vrijblijvend een afspraak te maken om u in te lichten over een eventuele behandeling.

Kosten

Bij vragen kunt u vrijblijvend een intake afspreken. Mocht u al zeker zijn van de behandeling is het mogelijk om de intake en de behandeling achter elkaar te plannen.
Wanneer u kiest voor de behandeling met de CO2 laser kunt u 30 min voor de afspraak aanwezig zijn en krijgt u van ons de verdovende creme. U kunt ook om een recept vragen en de creme zelf 60-30 minuten voor aanvang van de behandeling aanbrengen.

Een overzicht van onze behandelingen en actuele tarieven vindt u in onze prijslijst.

Klik hier voor de informatiefolder ter voorbereiding op de behandeling.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.