Basaalcelcarcinoom in het gelaat

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is goed te behandelen. Basaalcelcarcinoom in het gelaat wordt doorgaans behandeld door het weg te snijden: door middel van excisie of Mohs chirurgie.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Basaalcelcarcinoom in het gelaat
Ervaren huidkanker specialisten
Beste behandeling voor elke patient
ZKN gecertificeerd

Huidkanker

In Nederland komt huidkanker het meest voor in vergelijking met andere kanker soorten. Meer dan 70.000 mensen per jaar krijgen de diagnose huidkanker. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De meest voorkomende vorm is het basaalcelcarcinoom, gevolgd door het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker, actinische keratosen, toe.
Het basaalcelcarcinoom ontwikkelt zich bij ongeveer 1 op de zes Nederlanders gedurende hun leven. Het ontstaat in de bovenste laag van de huid en zonblootstelling is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan. Het gaat dan om veel zonblootstelling gedurende het leven of om verbrandingen, vooral tijdens de jeugd. Dit leidt tot op den duur tot onherstelbare schade aan de huid, waardoor er huidkanker ontstaat.
In verreweg de meeste gevallen kan de huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Mohs chirurgie wordt toegepast voor complexe basaalcelcarcinoom in het gelaat.

Basaalcelcarcinoom in het gelaat

Basaalcelcarcinoom in het gelaat kan zich op verschillende manieren presenteren. Het kan een wat glanzend bultje zijn wat langzaam groter wordt, zoals bij het “nodulaire” basaalcelcarcinoom. Het kan ook vlakker zijn en het onderscheid met de normale huid is soms moeilijk te maken, zoals bij het “sprieterige” basaalcelcarcinoom. Een basaalcelcarcinoom geeft vaak geen klachten, maar kan zich wel uiten als een wondje op de huid welke niet geneest of een plekje wat steeds gemakkelijk bloedt bij aanraken. Bij deze kenmerken is het belangrijk om naar uw huisarts te gaan of naar de dermatoloog als u daar al bekend bent.

Huidkanker chirurgie

Basaalcelcarcinoom in het gelaat wordt meestal weggesneden. Weg is weg. Er bestaat een kleine kans dat de huidkanker weer terug kan komen. Eenvoudige basaalcelcarcinomen kunnen met normale chirurgie verwijderd worden, dat wil zeggen dat de plek er met een marge gezonde huid uitgesneden wordt onder lokale verdoving en de wond meteen gesloten wordt. Het uitgesneden weefsel wordt opgestuurd voor pathologisch onderzoek en daar krijgt u doorgaans na 2 weken de uitslag. Voor lastige basaalcelcarcinomen in het gelaat wordt Mohs chirurgie toegepast. Het gaat hier om basaalcelcarcinoom in het gelaat die op een vervelende plek zit waar je niet te veel gezond weefsel als marge wilt weghalen of die niet eenvoudig gesloten kunnen worden maar met een huidtransplantaat of zogenaamde huidplastiek, Mohs chirurgie mag alleen worden toegepast wanneer aan een aantal volwaarden wordt voldaan. Het gaat hierbij vooral om basaalcelcarcinomen op de neus en rondom de ogen en oren (H-zone genoemd). Daarbuiten zijn het de wat grotere basaalcelcarcinomen, vaak ook met een agressievere groeiwijze in het gelaat die met Mohs chirurgie behandeld worden. Ook recidieven (een basaalcelcarcinoom dat al eens eerder is verwijderd maar op dezelfde plek is teruggekomen) en basaalcelcarcinomen die bij een eerdere behandeling niet volledig verwijderd zijn, worden behandeld.

Mohs chirurgie in de Roosevelt kliniek

Bij Mohs chirurgie wordt de zichtbare huidkanker er onder lokale verdoving met een kleine marge uitgesneden op een speciale manier. De wond wordt nog niet gesloten, maar wordt tijdelijk verbonden. De patiënt neemt plaats in de wachtruimte. Het uitgesneden weefsel wordt bewerkt en kan daarna beoordeeld worden. Als de snijranden niet vrij zijn, wordt daar waar nog wat zit extra weefsel weggesneden. Dit gebeurt totdat alles is weggehaald. Daarna wordt de wond gesloten. Meer informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat en een patiëntenfolder vindt op deze pagina.
De medisch specialisten van de Roosevelt kliniek die Mohs chirurgie uitvoeren zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Ze werken deels ook in het huidkankercentrum van het LUMC.

Ervaren huidkanker specialisten
Beste behandeling voor elke patient
ZKN gecertificeerd

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.