Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is goed te behandelen. Basaalcelcarcinoom in het gelaat wordt meestal behandeld door het weg te snijden. Dit gebeurt door excisie of door middel van Mohs chirurgie.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie

Huidkanker

In Nederland komt huidkanker het meeste voor van alle kankers. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Het basaalcelcarcinoom is de huidkanker die het meeste voor komt. Daarnaast zijn het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom andere bekende vormen van huidkanker.
De kans op het krijgen van huidkanker gedurende je leven is ongeveer 1 op 6. Bij het basaalcelcarcinoom zijn de cellen in de bovenste laag van de huid aangedaan. Door zonschade ontstaat er onherstelbare schade , waardoor huidkanker ontstaat. In de meeste gevallen kan huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie wordt vaak toegepast als het in het gezicht zit.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom kan overal op de huid voorkomen, maar zit vooral op de aan zon blootgestelde huid, zoals het gezicht. Het kan er op verschillende manieren uitzien. Zo is het soms een vlak rood schilferend plekje, waardoor het kan lijken op een eczeemplek. Het kan ook een glanzend bultje zijn. Soms is het heel lastig te zien en zie je slechts subtiele kleur en structuur veranderingen in de huid en is het lastig af te grenzen van de normale huid. In het begin valt een basaalcelcarcinoom niet op als het nog klein is. Pas als het wat groter wordt gaat het opvallen, of als er een korstje in ontstaat of als de plek gemakkelijk bloedt. Bij verdenking op
basaalcelcarcinoom is het verstandig naar de dokter te gaan. .

Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie

Basaalcelcarcinoom in het gezicht wordt meestal behandeld door het weg te snijden. Dit is de beste behandeling ervoor. Als het een kleine laesie op een niet lastige plek betreft, kan het eenvoudig worden weggesneden met een reep gezonde huid rondom en kan de wond meteen worden gesloten. Het weefsel dat eruit is gehaald, wordt nog opgestuurd voor onderzoek. De uitslag of de huidkanker er helemaal uit is volgt binnen 1 tot 2 weken.
Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie heeft de voorkeur als het gaat om een basaalcelcarcinoom die of wat groter is, een agressievere groeiwijze heeft f op een lastige plek zit.

Vergoeding zorgverzekeraar

Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien het aan bepaalde eisen/voorwaarden voldoet. Dit geldt voor tumoren die zitten op en rondom de neus, oogleden, lippen en oren. Dit wordt ook wel de H-zone genoemd. Daarnaast spelen ook de grootte en de groeiwijze (bijvoorbeeld sprieterig) mee. Ook een basaalcelcarcinoom die is teruggekomen na eerdere behandeling (een recidief) of een die niet volledig is weggehaald met normale chirurgie (irradicaal verwijderd) komt in aanmerking voor Mohs chirurgie.

Behandeling Mohs chirurgie in de Roosevelt kliniek

Behandeling basaalcelcarcinoom met Mohs chirurgie wordt n de Roosevelt kliniek uitgevoerd. Deze behandeling wordt in dagbehandeling en onder lokale verdoving uitgevoerd. Meer gedetailleerde informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat en een patiëntenfolder vindt u op deze pagina.
Onze artsen zijn gecertificeerd Mohs chirurg en werken volgens de geldende richtlijnen. Ze zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Een aantal van hen is ook verbonden aan het huidkankercentrum van het LUMC. In de Roosevelt kliniek krijgt u de beste zorg, zonder dat u daarvoor naar het ziekenhuis moet.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.