Behandeling huidkanker in het gezicht

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is goed te behandelen. Basaalcelcarcinoom in het gelaat wordt meestal behandeld door het weg te snijden. Dit gebeurt door excisie of met behulp van Mohs chirurgie.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Behandeling huidkanker in het gezicht
Mohs chirurgie
Ervaren huidkanker speciaisten
ZKN keurmerk

Huidkanker

In Nederland is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Er bestaan verschillende vormen huidkanker. Het basaalcelcarcinoom komt verreweg het meeste voor, daarna het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.
Ongeveer 1 op de zes Nederlanders ontwikkelt tijdens het leven een of meerdere huidkankers. Het basaalcelcarcinoom ontstaat in de bovenste laag van de huid en blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak er van. Denk hierbij aan zonverbrandingen en aan een continue te hoge zonbelasting. Dit zorgt ervoor dat cellen onherstelbaar beschadigen in de huid, waardoor huidkanker kan ontstaan.
Heel vaak kan huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Behandeling huidkanker in het gezicht wordt vaak gedaan door middel van Mohs chirurgie.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom kan er op verschillende manieren uitzien. Bij het “nodulaire” basaalcelcarcinoom is er vaak sprake van een huidkleurig tot roze glanzend bultje of verhevenheid, zijn wat langzaam groter wordt. Het “sprieterige” basaalcelcarcinoom kan juist vaak moeilijk van de normale huid te onderscheiden zijn, is vaak ook vlakker en kan subtiele veranderingen aan de huid geven, zoals glans en veranderd aspect. Meestal geeft een basaalcelcarcinoom de eerste paar jaar geen klachten. Het kan wel zo zijn het zich presenteert als een wondje dat niet wil genezen of een plekje wat gemakkelijk bloedt. Als er een vermoeden op huidkanker is, is het van belang om naar een arts te gaan.

Behandeling huidkanker in het gezicht

De meest effectieve behandeling huidkanker in het gezicht is om het weg te snijden. De kleinere en simpelere basaalcelcarcinomen worden met een normale excisie verwijderd. Dat houdt in dat de plek wordt weggesneden. Hierbij wordt wel een reep gezonde huid rondom ook meegenomen om de huidkanker volledig verwijderd te hebben. De wond wordt meteen gehecht. De plek die eruit is gehaald wordt opgestuurd voor verder onderzoek of dit geheel verwijderd is, hiervan krijgt u de uitslag meestal na 2 weken.
Bij basaalcelcarcinomen in het gelaat die groter zijn, op een lastige locatie zitten of met een agressieve groeiwijze, wordt Mohs chirurgie verricht. Hierbij wil je niet te veel gezond weefsel als marge weghalen, je wilt zeker weten dat de snijranden schoon van kanker zijn en je wilt dit weten voordat de wond gesloten wordt.
Mohs chirurgie wordt vergoed door de zorgverzekeraar als aan een aantal volwaarden wordt voldaan. Dit zijn onder andere de basaalcelcarcinomen die op de neus en rondom de ogen en oren (H-zone genoemd) zitten. Daarbuiten zijn het de wat grotere tumoren, vaak ook met een agressievere groeiwijze in het gelaat. Ook een recidief (een basaalcelcarcinoom dat is teruggekomen op dezelfde plek na eerdere behandeling en basaalcelcarcinomen die bij een eerdere excisie toch niet volledig verwijderd bleken te zijn, worden behandeld met Mohs chirurgie.

Mohs chirurgie in de Roosevelt kliniek

In de Roosevelt kliniek worden beide vormen van chirurgie behandeling huidkanker in het gezicht uitgevoerd. Beide behandelingen vinden poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. Bij Mohs chirurgie wordt de huidkanker krap weggehaald op een speciale manier zodat de snijranden volledig te beoordelen zijn. De wond wordt tijdelijk verbonden. De patiënt gaat nu wachten. Het uitgehaalde weefsel wordt ingevroren en daarna worden er plakjes van gesneden. Deze worden onder de microscoop beoordeeld of er nog tumor in de snijranden zit. Als dit zo is wordt daar waar het nodig is extra weefsel weggehaald. Dit gaat zo door totdat alles verwijderd is. Daarna wordt de wond gesloten door de wondranden naar elkaar toe te hechten, door middel van een huidtransplantaat of met behulp van een huidplastiek. Meer informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat en een patiëntenfolder vindt op deze pagina.
De huidkanker behandelingen in de Roosevelt kliniek worden uitgevoerd door ervaren dermatologen. Dit zijn medisch specialisten van de huid, die zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Een aantal is ook verbonden aan het huidkankercentrum van het LUMC.

Mohs chirurgie
Ervaren huidkanker speciaisten
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.