Behandeling xanthelasma

Xanthelasmata zijn vetophopingen in de huid die vaak voorkomen rondom de ooghoeken. Deze gele bultjes worden ook wel xanthomen genoemd en bevinden zich meestal op zowel het boven als het onder ooglid. De bultjes kunnen behandeld worden in de Roosevelt kliniek. Ze zijn geheel onschadelijk, maar kunnen op cosmetisch front als hinderlijk worden ervaren.

Klik hier voor het maken van een afspraak
behandeling xanthelasma
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Hoe ontstaat xanthelasma in de ooghoek?

Xanthelasma is een ophoping van vet onder de huid en is geel van kleur. Xanthomen zijn vaak het meest zichtbaar bij de oogleden omdat de huid daar dunner is. Xanthelasma palpebrarum luidt de medische naam. De xanthomen komen symmetrisch voor op de huid en kunnen hard aanvoelen. De gele kleur van de bultjes kan erger worden door het dragen van een bril, omdat er druk wordt uitgeoefend op de huid. Xanthomen zijn gemakkelijk te herkennen door een dermatoloog. Vaak is xanthelasma een uiting van een verhoogd cholesterol gehalte. De dermatoloog zal u adviseren bij een huisarts een cholesterol meting te nemen en ook het lipidenspectrum te laten controleren. De xanthomen zijn geheel onschadelijk en een behandeling xanthelasma kan gemakkelijk uitgevoerd worden. Soms komt het voor dat na de behandeling de xanthomen terugkomen. Een nieuwe behandeling zal nodig zijn. Indien u een afspraak wil maken met een medisch specialist van de Roosevelt kliniek. Klik hier.

Is het wel zeker dat ik met xanthelasma te maken heb?

Xanthelasma is goed te herkennen, maar bij twijfel kunt u langskomen bij een dermatoloog. De dermatoloog kan beoordelen of de aandoening wel echt xanthelasma is of iets anders. De dermatologen van de Roosevelt kliniek zijn immers bedreven in de beoordeling en behandeling xanthelasma en kunnen het effectief behandelen.

Behandeling xanthelasma

Voor de behandeling xanthelasma zijn er vier effectieve behandelingen mogelijk, waaronder: aanstippen met TCA, trichloorazijnzuur, excisie, electrocoagulatie of het gebruik van een ablatieve CO2 laser. Afhankelijk van de vorm, locatie en hoeveelheid wordt op advies van de dermatoloog bepaald welke behandeling voor u het meest geschikt is. Deze behandelingen zijn in hun eigen recht erg effectief en kunnen de aandoening goed behandelen. Soms is echter wel een tweede behandeling nodig. De TCA behandeling kost 175,- euro en de overige drie behandelingen kosten respectievelijk 350,- euro. De behandeling van xanthelasma is er eentje van volledig cosmetische aard. De behandeling zal daarom niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De tarieven van de behandelingen in de Roosevelt kliniek staan in onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.