Hoe ontstaan de xanthomen op de huid?
Onder de huid kunnen gele bultjes zitten. Het zijn vetophoping die men xanthomen noemt. De dunne huid bij de oogleden maakt het mogelijk dat de xanthomen daar goed zichtbaar zijn. De gele bultjes kunnen hard aanvoelen en hebben een symmetrisch voorkomen op de huid. De medische term voor xanthomen is xanthelasma palpebrarum. Het komt voor dat de xanthomen na verloop van tijd groeien. De gele kleur kan ook verergeren bij het dragen van een bril die druk uitoefent op de huid. De behandeling xanthomen kan uitgevoerd door een dermatoloog die de aandoening goed kan herkennen. De xanthomen zijn vaak een teken dat uw cholesterol gehalte te hoog is. De dermatoloog zal u daarom adviseren het cholesterol gehalte te laten meten bij uw huisarts. De xanthomen kunnen gemakkelijk worden behandeld en zijn daarbij ook goedaardig. Er zal in sommige gevallen een nieuwe behandeling nodig zijn, omdat xanthomen terug kunnen komen. Onze medisch specialisten zijn te bereiken via onze site. Klik hier.
Heb ik wel echt met xanthomen te maken?
Een dermatoloog kan soms twijfelen over de aard van de huidaandoening. Xanthelasmata zijn voor de meeste mensen goed te herkennen, maar een behandeling xanthomen kan pas gebeuren als er is vastgesteld dat het echt om xanthomen gaat en niet om een andere aandoening. De dermatologen van de Roosevelt kliniek zijn getraind in het herkennen en behandelen van huidaandoeningen. Bij twijfel kan altijd een weefselmonster worden afgenomen voor verder onderzoek.
Behandeling xanthomen
Normaliter zijn er voor behandeling xanthomen vier verschillende mogelijkheden. Een excisie, electrocoagulatie, trichloorazijnzuur (TCA) en een ablatieve CO2 laser zijn de mogelijkheden voor het behandelen van de xanthomen. De juist behandeling is afhankelijk van de grootte, plek en hoeveel gele bultjes er zijn. De dermatoloog van de Roosevelt kliniek geeft u het advies om af te stemmen welke behandeling voor u het meest geschikt is. Meestal zijn alle behandelingen in hun eigen recht even effectief. Vaak zal de behandeling ook in één keer geslaagd zijn. Soms is er een tweede behandeling nodig. De TCA behandeling kost 175 euro. De overige drie behandelingen bedragen 350 euro. Dat zijn dus de excisie, de laser en electrocoagulatie. De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat de ingreep cosmetisch is. Hier vindt u een overzicht van alle behandelingen en de prijzen in de prijslijst.