Besnijdenis
Genitaal expertise centrum
ZKN keurmerk
Ervaren medisch specialist

Wanneer is een besnijdenis nodig?

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid van de penis operatief verwijderd. Vaak gebeurt dit bij mannen die een te strakke voorhuid (phimosis) hebben. Hierdoor kunnen ze pijn tijdens een erectie hebben of tijdens het vrijen. Soms kan er ook een huidziekte de oorzaak zijn van een te strakke voorhuid, bijvoorbeeld lichen sclerosus. De dermatoloog kan beoordelen of er een huidaandoening aanwezig is en deze zo nodig behandelen of bepalen dat een besnijdenis noodzakelijk is. Een besnijdenis kan ook vanwege andere storende huidafwijkingen verricht worden, of om hygiënische of cosmetische redenen.
Indien u een afspraak wilt maken met een medisch specialist van de Roosevelt kliniek, klik hier.

Wat is belangrijk te weten voor de behandeling?

Minstens 3 dagen voor de ingreep wordt u verzocht om de balzak, schaamstreek en penis te scheren (liefst met tondeuse of goed kort te knippen). De ochtend voor de ingreep wordt u verzocht het genitaal gebied goed te wassen en de huid onder de voorhuid zo schoon mogelijk te maken met een washand. Verder is het belangrijk om vervoer te regelen, het wordt niet geadviseerd om na de ingreep zelf met de auto naar huis te rijden. Verder hoeft u niet nuchter te zijn. Indien u bloed verdunnende medicatie gebruikt is het belangrijk om met uw voorschrijvend arts te bespreken of deze tijdelijk gestaakt kunnen worden, om het risico op nabloedingen zo minimaal te maken. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde genees- of verbandmiddelen geef dit dan door.

Besnijdenis

In de Roosevelt kliniek wordt de besnijdenis altijd onder plaatselijke (lokale) verdoving uitgevoerd. Voordeel hiervan is dat u gelijk daarna weer naar huis kunt gaan en u geen last heeft van de bijwerkingen/risico’s van algehele narcose. U krijgt enkele injecties aan de basis van de penis om de voorhuid te verdoven. Daarna wordt de penis gedesinfecteerd en wordt de omgeving afgedekt met een steriele doek. Tijdens de ingreep wordt de voorhuid verwijderd. Eventuele verklevingen tussen de voorhuid en de eikel kunnen ook worden verwijderd. Daarna worden er hechtingen geplaatst die vanzelf oplossen. De ingreep duurt ongeveer 46-60 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling zal de penis worden verbonden met zalf en gaas. Thuis kunt u zelf de penis insmeren met een vette (antibacteriële) zalf (bijvoorbeeld met vaseline of betadine zalf). Wij adviseren de penis te wassen met water zonder zeep om irritatie te voorkomen. De eerste dagen kan de penis gevoelig en licht gezwollen zijn. Bij pijn mag u maximaal vier keer per dag 1000mg paracetamol innemen, maar dat is meestal niet nodig. Als er complicaties optreden zijn deze gerelateerd aan de wond. Dit betreft dan een nabloeding, bloedophoping (hematoom) of een ontsteking rondom de hechtingen. Heeft u het vermoeden dat hier sprake van is, neem dan contact op met de kliniek.
De hechtingen lossen meestal na 14-21 dagen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Het advies is om twee weken niet te sporten, zwemmen/sauna of zware inspanning te leveren. Het is goed om ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts) te dragen. Het is verstandig geen seks te hebben tot 6 weken na de ingreep, totdat de penis weer helemaal tot rust is gekomen.

In de Roosevelt kliniek worden besnijdenissen alleen uitgevoerd bij volwassen mannen. Indien er een medische noodzaak is (onderliggende huidaandoening) zal de besnijdenis worden vergoed door uw zorgverzekeraar, indien u een verwijzing heeft van de huisarts. Indien de voorhuid om cosmetische danwel religieuze redenen wordt verwijderd zijn de kosten voor eigen rekening.

Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.

Genitaal expertise centrum
ZKN keurmerk
Ervaren medisch specialist

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.