Electrocoagualtie

Electrocoagulatie of electrochirurgie is de overkoepelende term voor diverse technieken waarbij met elektrische stroom de huid wordt weggebrand of vaatjes ten worden dichtgeschroeid. Met behulp van een naaldje of bolelectrode wordt de huidafwijking een elektrisch stroompje verhit en vernietigd. In de meeste gevallen wordt een geleidingsplaat op uw huid geplakt, om u te aarden. De procedure kan, afhankelijk van de locatie en afwijking, worden verricht zonder verdoving, of onder plaatselijke verdoving dmv een injectie of door koelen van de huid. Met de behandeling wordt een oppervlakkig schaafwondje met korstjes gecreeerd. In de meeste gevallen kan de wond verbonden worden met een drukverbandje of pleister.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Elektrocoagulatie is een zeer geschikte behandelmethode voor goedaardige vaatafwijkingen zoals angiomen, spidernevi (spinnenweb), teleangiectasieen (haarvaatjes) en besenreiservaatjes (kleine spataderetjes op de benen). Ook is het een uitermate goede en veilige methode om goedaardige huidafwijkingen te verwijderen zoals allerlei soorten wratten, dermatosis papulos nigra en PPP.

Na de behandeling

De pleister of verbandje kunt u na 24-48 uur verwijderen en de wond dagelijks douchen. Het korstje dat ontstaat kunt u laten zitten. Omdat er een schaafwond wordt gecreeeerd kan het wondje soms schrijnen. Hiervoor is het in zo’n geval prettig om het in te smeren met vaseline of wondzalf (flammazine of betadinezalf).

Het is verstandig het plekje gedurende het eerste jaar niet bloot te stellen aan de zon, omdat zonblootstelling tot verbranding en minder fraaie littekengenezing kan leiden.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Belangrijk om te vermelden

Indien u een pacemaker of ICD heeft, dient u dit aan uw behandeld arts te melden. Electro-coagualite kan namelijk van invloed hebben op deze implantaten.

In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een bipolaire pincet, waarbij de stroom in het pincet wordt afgeleid en niet met een geleidingsplakker op het lichaam. In sommige gevallen zal er voor een andere behandelmethode gekozen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Er kan een infectie optreden, dit is echter zeldzaam. De huid wordt dan rood, dik, pijnlijk en kan gaan kloppen en pussen. Het plekje kan nabloeden, vooral in het geval u bloedverdunners gebruikt. In beide gevallen is het raadzaam contact op te nemen met uw behandelend arts en kan het eenvoudig verholpen worden.


Afhankelijk van de diepte van de electrocoagulatie kan er enige littekenvorming ontstaan. Dit verschilt van persoon tot persoon (voornamelijk afhankelijk van het huidtype) en van de diepte waarop de afwijking is verwijderd. Er kunnen ook kleurverschillen van de huid optreden. Het is mogelijk dat de huidafwijking weer terug komt. Doorgaans wordt voor elektrocoagulatie gekozen, als de kans op nadelige effecten minimaal is.
+

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.