Angioom (kersenbolletje)

Een angioom is een klein helder-rood of paars bultje. Het ontstaat doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Ze ontstaan op oudere leeftijd en het worden er steeds meer.

Het begint met enkele rode tot paarse bultjes, die in het begin ook heel klein zijn (1 mm) en die geleidelijk toenemen in grootte en aantal. Ze worden zelden groter dan 6 mm. Ze zijn bolrond. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig, maar ze kunnen wel cosmetisch storend zijn. Behandeling kan door middel van electrocoagulatie, curettage of (shave-)excisie.

Besenreiservaatjes (takkenbosvenen of penceelvarices

Dit zijn de ontsierende vaatjes op de benen. Het zijn kleine rode of blauwe lijntjes op de benen. Soms zijn ze ook zichtbaar als vlekken op de benen. Het zijn kleine oppervlakkige spatadertjes.

De vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. Behandeling kan door middel van electrocoagulatie, maar bij voorkeur door sclerocompressietherapie. Hierbij worden de vaatjes ingespoten met aethoxysclerol waardoor de vaatjes verdwijnen.

Teleangiectasieën (verwijde haarvaatjes)

Teleangiëctasieën zijn kleine gedilateerde bloedvaatjes. Vaak zijn er meerdere vaatjes zichtbaar, soms zien ze eruit al seen vlek. Ze komen vooral voor bij ouderen op de wangen en de neus. Couperose is hier een voorbeeld van.

Teleangiëctasieën komen meestal op zichzelf voor, als het gevolg van ouder worden en zonblootstelling, maar kunnen ook voorkomen in het kader van een onderliggende aandoening. Er zijn dan meestal veel teleangiëctasieën te zien elders op het lichaam.
Behandeling kan door middel van electrocoagulatie of laser.

Spider nevus (spinnekop, neavus araneus)

Een spider nevus is een rode vlek opgebouwd uit fijne haarvaatjes (teleangiëctasieën). Vaak is er een aanvoer vanuit 1 centraal punt. Een spider nevus is wegdrukbaar. Als je het centrale aanvoerende vaatje dichtdrukt, dan verdwijnt de hele plek.


Spider naevi kunnen bij iedereen voorkomen en worden vooral gezien op de wangen. Op oudere leeftijd zitten ze vaak op de neusvleugels en rond de neus. Soms kunnen spider naevi ontstaan in het kader van chronische leverziekten en bij auto-immuunziekten. Het begrip spider naevus wordt vooral gebruikt bij 1 of enkele laesies. Spider naevi bij kinderen en die ontstaan tijdens de zwangerschap kunnen ook weer spontaan wegtrekken. Storende spider naevi kunnen worden behandeld. Dit is het meest effectief als het lukt om het aanvoerende vaatje dicht te branden. Behandeling gebeurd bij voorkeur door middel van electrocoagulatie.
+

Venous lake (Bloedblaar op de lip)

Een venous lake is een met bloed gevulde holte, ontstaan door verwijding van een klein vaatje. Meestal zitten ze op de onderlip, maar ze kunnen ook op de bovenrand van het oor voorkomen, of op andere plekken in het gezicht. Het is een donkerblauw doorschemerend bultje, soms meer donkerpaars of bijna zwart.

Het is vaak leeg te drukken, daarna vult het zich weer. Het ontstaat spontaan, vaak boven de 50 jaar, meestal op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals de onderlip of de randen van het oor. Behandeling kan het beste door middel van electrocoagulatie of door excisie (wegsnijden en hechten van het wondje).

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.