Informatiefolder behandeling ingegroeide teennagel

Binnenkort wordt u behandeld aan uw ingegroeide teennagel. In deze informatiefolder leest u meer over de gang van zaken rondom deze ingreep.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid, waardoor de huid ontstoken kan raken en klachten geeft van pijn en irritatie.

Omdat uw teennagel doorgroeit, kan de ontsteking niet goed genezen. Waarom zo’n teennagel ingroeit is vaak onduidelijk. Misschien komt het door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes, of ligt het aan het schoeisel (te klein, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt).

Voorgestelde behandeling

Uw nagelspecialist heeft voorgesteld om de ingegroeide teennagel door middel van een kleine ingreep te behandelen. Deze behandeling vindt plaats onder lokale verdoving (dwz alleen de aangedane teen wordt verdoofd).


De nagel wordt aan de aangedane rand voor een deel weggeknipt, waardoor de nagel smaller wordt. Doorgaans wordt daar de basis van de nagel (onder de nagelriem waar de nagel wordt aangemaakt) ook behandeld met een phenol oplossing. Dit heeft als doel om er voor te zorgen dat de nagel daar plaatselijk niet meer wordt aangemaakt en zodoende ook geen klachten meer kan veroorzaken. Indien de teen erg ontstoken is, wordt er een reepje van het nagelbed weggehaald, dit wordt een wigexcisie genoemd.
+

Risico's

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een wondinfectie of een nabloeding met vertraagde genezing als gevolg.

Er bestaat een kleine kans dat de nagel toch weer aan de rand aangroeit, waardoor deze weer in de huid kan ingroeien. Een nieuwe ingreep is dan noodzakelijk.

Voorbereiding

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken wat u gewend bent. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen op het gebruikelijke tijdstip. Het is goed om bij elk bezoek een actueel overzicht van uw medicijnen te hebben. Deze is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek.


Gebruikt u bloedverdunners, heeft u een pacemaker of een ICD, of bent u allergisch voor jodium, chloorhexidine of pleisters? Wilt u dit dan voor de behandeling melden aan de specialist of polikliniek assistente. Na de operatie kunt u moeilijk lopen. U wordt aangeraden om na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat er iemand met u mee gaat of op komt halen om u na de behandeling naar huis te brengen.
+

De behandeling

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. De verdovingsprik wordt aan de beide zijkanten van de teen gegeven en is meestal gevoelig. De verdoving heeft een paar minuten nodig om in te werken. Vervolgens wordt uw voet vanwege de hygiëne gedesinfecteerd en steriel afgedekt.


Om ervoor te zorgen dat uw teen tijdens de behandeling niet gaat bloeden wordt er een rubber bandje om uw teen aangebracht. De specialist zal het aangedane deel van de nagel losmaken en verwijderen, waardoor de nagel smaller wordt. Om de nagel blijvend te versmallen, wordt de basis van de nagel aangestipt met een phenol-oplossing. Dit moet enkele minuten inwerken. Zo kan de nagel niet meer aangroeien. Indien de huid rondom de nagel erg ontstoken is of door de langdurige ontsteking blijvend aangedaan is, wordt er een wigexcisie verricht. Hierbij wordt de aangedane huid, de nagel en het nagelbed en de nagelbasis plaatselijk verwijderd. Ook deze ingreep zorgt ervoor dat de nagel niet meer aangroeit.

Vervolgens wordt uw teen verbonden met een antibacterieel vetgaas en een drukverband. Daarna kan het rubber bandje verwijderd worden en wordt de teen verder verbonden.
De totale ingreep duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Na de behandeling neemt u plaats in de wachtruimte, waar u uw been moet hoogleggen. Na ongeveer 15 minuten zal de assistente het verband controleren op eventueel nabloeden. Zo nodig krijgt u een nieuw verband.

Klik hier voor het maken van een afspraak
+

Leefregels

Als de verdoving is uitgewerkt, dit is na 1,5 tot 3 uur, kan uw teen pijn doen. U mag dan paracetamol innemen: maximaal 3 keer 2 tabletten van 500 mg per dag. De eerste dag moet u uw voet hoogleggen (zachte ondergrond), zodat de voet hoger dan uw heup ligt. Dat is goed voor de bloedcirculatie. Bij het lopen moet u op uw hak lopen en niet uw voorvoet belasten. De dag na de ingreep mag u weer normaal lopen, hetzij voorzichtig in het begin.


2 dagen na de behandeling mag het verband verwijderd worden. Afhankelijk van de ingreep kunt u dit thuis zelf of wordt voor u een afspraak gemaakt in de kliniek. Als het verband is verwijderd is het belangrijk om dagelijks de wond onder de douche te spoelen en daarna droog te deppen. U kunt daarna een pleister of gaasje op de teen aanbrengen en vervolgens uw sok eroverheen doen. Het is niet ongewoon dat er na de ingreep wat vocht uit de wond kan komen. Zorg er wel voor dat het verband niet verzadigd raakt en verwissel zo nodig vaker dan 1 keer per dag de pleister/gaasje. Indien de wond genezen is mag u weer zwemmen. Meestal is het herstel ongeveer 2 weken.
+

Controle op de polikliniek

Na de ingreep zal de specialist met u bespreken of u terug moet komen voor controle of dat u thuis zelf het verband kunt verwijderen.
Als u thuis het verband mag verwijderen en alles goed verloopt hoeft u niet voor controle terug te komen.

Complicaties

Gelukkig komen complicaties weinig voor. Het is normaal dat na de ingreep de teen wat blauw kan worden en wat kan zwellen. Dit verdwijnt meestal spontaan en hoort ook bij een normale wondgenezing.

Vervelende complicaties die kunnen optreden zijn een nabloeding en een wondinfectie. Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius, roodheid, forse zwelling en toename van pijn zijn tekenen van een infectie. U dient dat contact op te nemen met de kliniek. Ook in geval van nabloeding of als u de situatie niet vertrouwt adviseren wij u contact op te nemen.

Adviezen

Voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat de nagel opnieuw ingroeit of dat u last krijgt van uw andere nagels is het verstandig om geen smalle of te kleine schoenen te dragen.

De teennagel moet u recht afknippen en de hoekjes moeten niet bijgeknipt worden. U moet ook niet de nagelriemen manipuleren of aan de nagels trekken. De hoekjes kunt u het beste schoonhouden met een nagelborsteltje.

Vragen/contact

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen op 088-2351000. De Roosevelt kliniek is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30.

Bij spoed of buiten de kliniekuren kunt u contact opnemen met de centrale van het LUMC
071-5269111 en vragen naar de dienstdoende dermatoloog.

Met vriendelijke groet,
Roosevelt kliniek
Rooseveltstraat 82a
2321 CT Leiden
088-2351000
www.rooseveltkliniek.nl

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.