Nagelafwijkingen

Er zijn verschillende soorten nagelafwijkingen. Deze zijn soms tijdelijke of blijvend van aard, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Over het algemeen zijn nagelafwijkingen moeilijk te behandelen.

In het geval van standsafwijkingen, tumoren rond of in het nagelapparaat, pigmentveranderingen of functionele klachten is een operatie aan de nagel noodzakelijk om het probleem te verhelpen.

Voorgestelde behandeling

Uw nagelspecialist heeft voorgesteld om de nagel door middel van een kleine ingreep te behandelen. Deze behandeling vindt plaats onder lokale verdoving (dwz alleen de aangedane vinger of teen wordt verdoofd).


Afhankelijk van de aard van uw klachten zal de specialist u uitleggen wat hij precies gaat doen. Soms wordt alleen een klein stukje van de nagel of omliggende huid verwijderd. IN andere gevallen kan het noodzakelijk zijn om de nagel in zijn geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Bij een probleem gelegen in de nagelbasis, zal ook de nagelriem worden losgemaakt en omgeklapt om de operatie kunnen te verrichten. Deze wordt dan aan het einde van de ingreep weer terug geklapt en ingehecht.
+

Risico's

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een wondinfectie of een nabloeding met vertraagde genezing als gevolg.

Er bestaat een kans dat de nagelafwijkingen terugkomt, een nieuwe ingreep is dan noodzakelijk. Bij een ingreep aan de nagelbasis (onder de nagelriem), bijvoorbeeld voor het verwijderen van een tumortje, bestaat er het risico dat de nagel daar plaatselijk niet of anders uitgroeit. Dit kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn.

Voorbereiding

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken wat u gewend bent. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen op het gebruikelijke tijdstip.


Het is goed om bij elk bezoek een actueel overzicht van uw medicijnen te hebben. Deze is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek. Gebruikt u bloedverdunners, heeft u een pacemaker of een ICD, of bent u allergisch voor jodium, chloorhexidine of pleisters? Wilt u dit dan voor de behandeling melden aan de specialist of polikliniek assistente. Het is aan te bevelen de handen of voeten goed te wassen op de ochtend dat u geholpen wordt, zodat er geen zichtbare resten vuil opzitten. Dit komt de hygiene rondom de ingreep ten goede.

Na de operatie kunt u moeilijk lopen. U wordt aangeraden om na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat er iemand met u mee gaat of op komt halen om u na de behandeling naar huis te brengen.

+

De behandeling

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. De verdovingsprik wordt aan de beide zijkanten van de vinger of teen gegeven en is meestal gevoelig. De verdoving heeft een paar minuten nodig om in te werken.


Vervolgens wordt uw hand of voet vanwege de hygiëne gedesinfecteerd en steriel afgedekt. Om ervoor te zorgen dat uw vinger of teen tijdens de behandeling niet gaat bloeden wordt er een rubber bandje om uw teen aangebracht. De specialist zal vervolgens de ingreep aan de nagel uitvoeren. Als de ingreep klaar is, wordt uw vinger of teen verbonden met een antibacterieel vetgaas en een drukverband. Daarna kan het rubber bandje verwijderd worden en wordt het verband verder aangelegd.
De totale ingreep duurt varieer van ongeveer 20 tot 40 minuten.

Na de behandeling neemt u plaats in de wachtruimte. U moet dan uw geopereerde hand of voet hooghouden (met ondersteuning). Na ongeveer 15 minuten zal de assistente het verband controleren op eventueel nabloeden. Zo nodig krijgt u een nieuw verband.

Klik hier voor het maken van een afspraak
+

Leefregels

Als de verdoving is uitgewerkt, dit is na 1,5 tot 3 uur, kan uw vinger of teen pijn doen. U mag dan paracetamol innemen: maximaal 3 keer 2 tabletten van 500 mg per dag. De eerste dag moet u uw hand hooghouden (mbv van een mitella, niveau boven het hart) of uw voet hoog leggen (zachte ondergrond), zodat de voet hoger dan uw heup ligt.


Dat is goed voor de bloedcirculatie. Bij het lopen moet u op uw hak lopen en niet uw voorvoet belasten. De dag na de ingreep mag u uw arm weer normaal bewegen of weer normaal lopen, hetzij voorzichtig in het begin.

2 dagen na de behandeling mag het verband verwijderd worden. Afhankelijk van de ingreep kunt u dit thuis zelf of wordt voor u een afspraak gemaakt in de kliniek. Als het verband is verwijderd is het belangrijk om dagelijks de wond onder de douche te spoelen en daarna droog te deppen. U kunt daarna een pleister of gaasje aanbrengen. Het is niet ongewoon dat er na de ingreep wat vocht uit de wond kan komen. Zorg er wel voor dat het verband niet verzadigd raakt en verwissel zo nodig vaker dan 1 keer per dag de pleister/gaasje. Indien de wond genezen is mag u weer zwemmen. Meestal is het herstel ongeveer 2 weken.

+

Controle op de polikliniek

Na de ingreep zal de specialist met u bespreken of u terug moet komen voor controle of dat u thuis zelf het verband kunt verwijderen.

Als u thuis het verband mag verwijderen en alles goed verloopt hoeft u niet voor controle terug te komen. Hechtingen zullen op de polikliniek worden verwijder, meestal na 14 dagen.

Complicaties

Gelukkig komen complicaties weinig voor. Het is normaal dat na de ingreep de vinger of teen wat blauw kan worden en wat kan zwellen. Dit verdwijnt meestal spontaan en hoort ook bij een normale wondgenezing.

Vervelende complicaties die kunnen optreden zijn een nabloeding en een wondinfectie. Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius, roodheid, forse zwelling en toename van pijn zijn tekenen van een infectie. U dient dat contact op te nemen met de kliniek. Ook in geval van nabloeding of als u de situatie niet vertrouwt adviseren wij u contact op te nemen.

Vragen/contact

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen op 088-2351000. De Roosevelt kliniek is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30.

Bij spoed of buiten de kliniekuren kunt u contact opnemen met de centrale van het LUMC
071-5269111 en vragen naar de dienstdoende dermatoloog.

Met vriendelijke groet,
Roosevelt kliniek
Rooseveltstraat 82a
2321 BM Leiden
088-2351000
www.rooseveltkliniek.nl

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.