Patientfolder dermatochirurgische ingreep

U heeft binnenkort een poliklinische ingreep. Deze zal worden uitgevoerd door de dermatoloog. U kunt na de ingreep direct naar huis. Op deze pagina leest u over de voorbereidingen en leefregels voor thuis.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Voorbereidingen

U kunt ‘s ochtends gewoon ontbijten. U kunt uw eigen vaste medicatie innemen - met uitzondering van de eventuele bloedverdunners, waarvan is aangegeven dat u daarmee moet stoppen.


Het is belangrijk om géén make-up op te doen en de huid niet in te smeren met crèmes (ook geen dagcrème/zonnebrandcrème etc). Het is aan te raden geen sieraden te dragen. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding aan te trekken.

Medicijnen/pacemaker/allergieën

Als u bloedverdunners gebruikt, geef dit dan aan wanneer de arts de ingreep wil gaan inplannen. In sommige gevallen moet de dosering worden aangepast of het gebruik tijdelijk worden gestaakt. Bent u onder controle bij de trombosedienst en slikt u Sintrom (acenocoumarol) of Marcoumar (fenprocoumon) dan kan de dermatoloog een formulier invullen voor de trombosedienst, of u vragen contact op te nemen met de voorschrijvend arts. De trombosedienst neemt voor de ingreep contact met u op over een afbouwschema indien mogelijk.

Heeft u een pacemaker of ICD, geef dit voor de ingreep aan de dermatoloog aan, dan kan hij/zij hier rekening mee houden.

Mocht u allergisch zijn voor bepaalde genees- of verbandmiddelen geef dit dan door.

+

De behandeling

Het te verwijderen huidgebied wordt afgetekend met een speciale pen/stift. Het gebied wordt schoongemaakt met een desinfectans en afgedekt met een steriele gatdoek. De huid wordt verdoofd. De prik van de verdoving en het inspuiten van de verdoving kan wat pijn of een branderig gevoel geven. Soms wordt eerst de huid verdoofd, voordat het operatiegebied steriel gemaakt wordt.


De huid wordt vervolgens ingesneden en losgemaakt van de onderlaag (meestal het onderhuidse vetweefsel). Bloedinkjes worden gestelpt door de bloedvaatjes dicht te branden. Dit kan soms een “barbecue-geur” veroorzaken.

De wond wordt gehecht. Afhankelijk van de grootte en de locatie van de wond gebeurt dit met onderhuidse en bovenhuidse hechtingen. De onderhuidse hechtingen zorgen voor extra stevigheid en lossen vanzelf op. De bovenhuidse hechtingen moeten verwijderd worden.

Na de ingreep wordt de wond soms extra verstevigd met hechtpleisters en afgedekt met een pleister en/of een verband. De assistent en/of arts maakt afspraken met u over de wondverzorging en het verwijderen van de hechtingen.

Operatierisico’s

Aan iedere operatieve ingreep zijn risico’s verbonden. De risico’s waar u aan moet denken zijn: een nabloeding, een wondinfectie, een verdikt litteken, verkleuring van het wondgebied en het doorsnijden van een (huid)zenuw.

+

Controle na de ingreep

Als er weefsel is opgestuurd voor pathologisch onderzoek, is de uitslag meestal na twee weken bekend. Hiervoor krijgt u een controle of telefonische afspraak met de arts.

Heeft u hechtingen, dan zal er een afspraak gemaakt worden om deze door de assistente te laten verwijderen. dit wordt in principe op de kliniek gedaan en niet bij de huisarts.

Na de behandeling

Pijnstillers

Bij pijn mag u maximaal vier keer per dag 1000mg paracetamol (geen aspirine/ibuprofen/diclofenac of soortgelijke medicatie) innemen, maar dat is meestal niet nodig.


Na twee dagen dient u de maximale dosering te verminderen. Als u nog steeds veel pijn ervaart, dient u contact op te nemen met de kliniek.

De wond

De wond moet in ieder geval de eerste 3 dagen droog blijven. U mag de pleister of het verband er na 2 dagen afhalen, tenzij anders door uw behandeld arts vermeld. Na drie dagen mag u weer douchen maar de wond mag niet doorweekt raken ( niet in bad/zwemmen/sauna). De eventuele hechtstrips moet u laten zitten, die worden er afgehaald, wanneer de hechtingen verwijderd worden Indien de wond gesloten is met een huidtransplantaat moet het verband gedurende 7 dagen blijven zitten en mag dit verband niet nat worden.

Als de wond om bepaalde redenen niet gesloten wordt, maar verbonden met een verband, krijgt u hiervoor speciale adviezen. Een blauwe plek na de behandeling is niet ongewoon. Maar blijft de wond bloeden, dan moet u de wond eerst 15-20 minuten afdrukken met een schone (thee)doek, zonder tussendoor te controleren of het bloeden gestopt is. Indien de bloeding niet stopt, adviseren wij u contact op te nemen.

Als u na enkele dagen toenemende roodheid, pus-uitvloed of pijn rond de wond bemerkt en/of koorts ontwikkeld kan dit een teken zijn van een wondinfectie en adviseren wij u contact op te nemen.

Leefregels

Probeer de uren na de ingreep rustig aan te doen. Houdt er rekening mee dat u de rest van de dag misschien niet meer kan werken en de dagen erna niet kan sporten/zware arbeid verrichten. Hierdoor kan er namelijk spanning op de hechtingen komen. Dit is afhankelijk van de grootte en locatie van de ingreep, uw arts kan u hierover informeren.

Het kan zijn dat de arts u afhankelijk van het soort ingreep en/of grootte en/of locatie andere leefregels zal meegeven. Een litteken is nog actief tot nog een jaar na de ingreep, waarbij massage van het litteken met vaseline een gunstig effect kan hebben en adequate zonbescherming nodig is om langdurige roodheid van het litteken te voorkomen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
+

Vragen/contact

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen op 088-2351000. De Roosevelt kliniek is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30.

Bij spoed of buiten de kliniekuren kunt u contact opnemen met de centrale van het LUMC
071-5269111 en vragen naar de dienstdoende dermatoloog.

Met vriendelijke groet,
Roosevelt kliniek
Rooseveltstraat 82a
2321 BM Leiden
088-2351000
www.rooseveltkliniek.nl

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.