Shave excisie

Bij een shave excisie wordt de afwijking oppervlakkig van de huid geschaafd. De huid wordt van te voren plaatselijk verdoofd. Dit gebeurt meestal met een mes, maar kan ook dmv een electrisch mesje. Hierdoor ontstaat er een oppervlakkig schaafwondje. In de meeste gevallen kan de wond verbonden worden met een drukverbandje of pleister

Klik hier voor het maken van een afspraak

Als het wondje erg nabloedt, wordt de bodem behandeld met elektrocoagulatie of aangestipt om het bloeden te stelpen. Een shave-excisie is geschikt voor goedaardige huidafwijkingen, die boven of oppervlakkig in het niveau van de huidliggen. Enkele voorbeelden zijn moedervlekken, fibromen en wratjes.

Na de behandeling

De pleister of verbandje kunt u na 24-48 uur verwijderen en de wond dagelijks douchen. Het korstje dat ontstaat kunt u laten zitten. Omdat er een schaafwond wordt gecreeeerd kan hetwondje soms schrijnen. Hiervoor is het in zo’n geval prettig om het in te smeren met vaseline of wondzalf (flammazine of betadinezalf).

Het is verstandig het plekje gedurende het eerste jaar niet bloot te stellen aan de zon, omdat zonblootstelling tot verbranding en minder fraaie littekengenezing kan leiden.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Wat zijn de bijwerkingen?

Er kan een infectie optreden, dit is echter zeldzaam. De huid wordt dan rood, dik, pijnlijk en kan gaan kloppen en pussen. Het plekje kan nabloeden, vooral in het geval u bloedverdunners gebruikt. In beide gevallen is het raadzaam contact op te nemen met uw behandelend arts en kan het eenvoudig verholpen worden.

Er ontstaat altijd enige littekenvorming. Dit verschilt van persoon tot persoon (voornamelijk afhankelijk van het huidtype) en van de diepte waarop de afwijking is verwijderd. Er kunnen ook kleurverschillen van de huid optreden. Het is mogelijk dat de huidafwijking weer terug komt. Doorgaans wordt voor een shave-excisie gekozen, wanneer de kans op nadelige effecten minimaal is.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.