Nagelafwijkingen

Nagels geven de toppen van de vingers en tenen stevigheid. Die stevigheid is erg belangrijk voor het goed en precies kunnen oppakken van voorwerpen en voor bescherming. Daarnaast zijn de nagels van de handen ook het visitekaartje van iemand, wanneer je bijvoorbeeld iemand een hand geeft of aan tafel zit met anderen. Afwijkingen aan de nagels worden dan vaak als zeer storend ervaren.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Nagelafwijkingen kunnen door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Ze kunnen voorkomen bij inwendige aandoeningen, bepaalde huidziekten, medicijn gebruik of slechte voeding. Ook kunnen tumoren, trauma, inadequate verzorging, bacteriën, schimmels en kunstnagels veranderingen aan de nagel veroorzaken. Aan de voeten is de ingegroeide teennagel een veel voorkomend verschijnsel. Bij afwijkingen aan de nagel moet de oorzaak worden opgespoord en adequaat worden aangepakt. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van crèmes, zalven, medicijnen en/of nagelchirurgie. Over het algemeen zijn nagelafwijkingen die veroorzaakt worden door inwendige ziekten en huidaandoeningen erg lastig om te behandelen.

Nagelchirurgie kan worden toegepast wanneer andere behandelingen geen effect zullen hebben. Het gaat hierbij om standsafwijkingen van de nagel, ingegroeide nagels en verwijdering van afwijkingen in en rondom het nagelapparaat. Indien nageltumoren, zowel goedaardig als kwaadaardig, worden verwijderd zullen deze pathologisch worden onderzocht. Soms wordt voor gehele verwijdering eerst een klein weefselmonster genomen door middel van een biopt.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.