Gerstekorrel

Een gerstekorrel, ook wel milium (meervoud: milia) genoemd is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers. Het komt vooral voor bij pasgeboren, rond de neus. Bij pasgeborenen gaan ze vanzelf weer over in enkele weken. Het kan ook op oudere leeftijd ontstaan, meestal in het gezicht. Die gaan vaak niet vanzelf over, in dat geval kunnen ze eenvoudig verwijderd worden.

Klik hier voor het maken van een afspraak
gerstekorrel

Hoe ontstaan milia?

Bij de pasgeboren baby's zijn de haarzakjes en de talgkliertjes rond de neus soms nog niet helemaal goed aangelegd, ze zitten verstopt. De hele neus en het gebied er omheen kan vol met milia zitten. Na enkele weken gaan ze open en gaan ze vanzelf weg.


De milia (gerstekorrels) op oudere leeftijd kunnen zomaar ontstaan, als er ergens een uitvoergang van een haarzakje of een zweetkliertje verstopt raakt.

Ook kan het ontstaan na een oppervlakkige beschadiging van de huid. Meestal zijn het dan de zweetkliertjes die verstopt raken. Zweetklieren liggen in de diepte en hebben een hele lange en dunne afvoergang naar buiten, met een kleine opening. Als op die plek de huid beschadigd is, dan kan de afvoergang geblokkeerd raken. De afvoergang is aan de binnenkant bekleed met een soort huidcellen en deze cellen vernieuwen zich zelf ook voortdurend, waarbij huidschilfers ontstaan. Deze huidschilfers kunnen er niet meer uit als de uitgang verstopt is en dan ontstaat er een bolletje (een cyste).

Milia kunnen na allerlei soorten huidbeschadigingen ontstaan bijvoorbeeld na brandwonden, na schaafwonden of na blaren.

Er bestaat ook een vorm waarbij er heel veel milia bij elkaar zitten, dat wordt milia en plaque genoemd. Meestal zit dat op de oogleden of rond/achter de oren.

+

Hoe wordt de diagnose gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Als het er heel veel zijn en het zou ook nog iets anders kunnen zijn dan gerstekorrels, dan is het soms nodig om een huidbiopt te nemen en dat onder de microscoop te onderzoeken.

gerstekorrel2

Hoe worden milia behandeld ?

Binnen de Roosevelt Kliniek worden milia's over het algemeen behandeld door de huidtherapeut. In een enkel geval zal de dermatoloog behandelen.

Eerst wordt de huid schoongemaakt met een ontsmettende vloeistof bijvoorbeeld met chloorhexidine in alcohol. Daarna wordt met de punt van een steriel mesje of met een scherpe naald een klein sneetje gemaakt over de milia en vervolgens wordt de inhoud er uitgedrukt.


Een klein sneetje maken kan zonder verdoving, als het hele grote milia zijn of heel veel dan wordt er soms eerst een beetje lokale verdovingsvloeistof ingespoten.

Een andere techniek is het aanprikken van een milium met een elektrisch verhitte naald. Dit heet elektrocoagulatie.

Bij heel veel milia op één plek wordt soms vitamine-a crème (tretinoïne crème) voorgeschreven of het gehele gebied wordt behandeld met laser, peeling, microneedling of een andere techniek die de bovenste huidlaag er afhaalt. Lees hier meer over de behandeling die de huidtherapeut kan toepassen bij milia’s.

Ga vooral niet knijpen in een gerstekorrel zonder dat er eerst een sneetje in is gemaakt aan de bovenkant. De cysten hebben een stevige wand en het effect van knijpen is vaak veel beschadiging van de huid er omheen, infectie of het openspringen van de gerstekorrel de verkeerde kant op, naar binnen in plaats van naar buiten.

Klik hier voor het maken van een afspraak
+

Wat zijn de vooruitzichten?

Gerstekorrels zijn onschuldig en kunnen eenvoudig worden verwijderd. Ze kunnen een enkele keer weer terugkomen op dezelfde plek.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.