Gele bultjes ooghoek

Gele bultjes in de ooghoek kunnen xanthelasmata, ofwel xanthomen zijn. Dit zijn vetophopingen in de huid. Ze kunnen onder het ooglid of boven het ooglid zitten. De xanthelasmata zijn goedaardig maar kunnen cosmetisch ongemak veroorzaken. Bij de Roosevelt kliniek kunnen xanthelasmata worden behandeld door een dermatoloog.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Gele bultjes ooghoek
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Wat is de oorzaak van de gele bultjes?

De gele bultjes in de ooghoek zijn onderhuidse vetophopingen. Deze vetophopingen zijn zichtbaar waar de huid dun is: boven en onder de oogleden. De medische naam voor d bultjes is xanthelasma palpebrarum. De bultjes zijn vaak symmetrisch en kunnen hard zijn. Ze kunnen ook langzaam groeien. De gele kleur kan verergerd worden door op bepaalde punten druk uit te oefenen, zoals bij het dragen van een bril. Een dermatoloog kan de aandoening eenvoudig herkennen. In dit geval zal de dermatoloog u een cholesterol- en lipidenspectrumcontrole door uw huisarts aanraden. De xanthelasmata kunnen namelijk een kenmerk zijn van een te hoog cholesterol. Xanthelasmata zijn onschuldig en er is een behandeling voor de gele bultjes ooghoek. Wel kunnen ze na een behandeling terugkeren, waardoor er nog een behandeling nodig is.
Klik hier om een afspraak te maken met een van onze medisch specialisten.

Zijn de gele bultjes beslist xanthelasmata?

Hoewel xanthelasmata over het algemeen goed te herkennen zijn, kan het in sommige gevallen zo zijn dat de dermatoloog een andere afwijking diagnosticeert. De specialisatie van een dermatoloog is immers het vinden van een huidaandoening en het behandelen hiervan. Als de dermatoloog meer zekerheid wil over welke huidafwijking u heeft, kan hij u adviseren om eerst een klein weefselmonster af te nemen, om de afwijking te onderzoeken.

Behandeling gele bultjes

Er zijn vier behandelingen die xanthelasmata goed kunnen verhelpen. Dit zijn aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), electrocoagulatie, excisie of behandeling met een ablatieve CO2 laser. De dermatoloog van de Roosevelt kliniek zal u een behandeling aanraden, op basis van de hoeveelheid, grootte en exacte plek van de gele bultjes. De behandelmethoden zijn allemaal even effectief. Meestal kunnen de afwijkingen in één behandeling worden verwijderd, maar soms is er een tweede behandeling nodig. De behandeling met TCA kost 175,- euro; de coagulatie-, excisie- en laserbehandeling kosten 350,- per behandeling. De behandeling van xanthelasmata is een cosmetische ingreep en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Al onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.