Erythroplasie van Queyrat

Erythroplasie van Queyrat kan worden beschouwd als een beginstadium van kanker van de penis, waarbij de kanker nog beperkt blijft tot de opperhuid (carcinoma in situ). Onbehandeld ontstaat in ongeveer 30% van de personen uiteindelijk een invasief plaveiselcelcarcinoom.

Klik hier voor het maken van een afspraak

In bijna alle gevallen wordt erythroplasie van Queyrat veroorzaakt door oncogene types van het humaan papillomavirus (HPV type 16 en 18). Onbesneden mannen lijken een groter risico op ontwikkeling van erythroplasie te hebben.

Wat zijn de klachten bij Erythroplasie van Queyrat?

Vaak is er een fel rode afwijking op de glans (eikel) van de penis te zien, die glad of fluweelachtig aanvoelt. Het loopt vaak door naar de voorhuid.

Soms doet de afwijking pijn, maar heel vaak zijn er helemaal geen klachten. Het kan lijken op een onsteking van de penis (balanitis) zoals gezien kan worden bij eczeem, psoriasis of balanitis van Zoon.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak is er een vertraging bij het stellen van de diagnose omdat er eerst aan een balanitis wordt gedacht, die niet reageert op therapie.

Aanvullende diagnostiek door middel van het nemen van een biopt door de dermatoloog is noodzakelijk om het vermoeden van de diagnose te bevestigen. Ook kan hiermee worden bepaald of er eventueel al progressie is naar een plaveiselcelcarcinoom.

Hoe wordt erythroplasie van Queyrat behandeld?

Erythroplasie kan worden weggesneden of worden behandeld met lokale creme’s zoals imiquimod of 5-fluorouracil crème. Ook kan er worden gekozen voor behandeling met een CO2 laser.

Indien de erythroplasie op de voorhuid aanwezig is kan worden gekozen voor circumcisie. Uw specialist zal samen met u de juiste behandeling kiezen. Belangrijk is dat de afwijking in ieder geval behandeling behoeft, zodat ontaarding in een agressief plaveiselcelcarcinoom voorkomen kan worden.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.