Afscheiding

Vaginale afscheiding (fluor vaginalis) is een veel voorkomend probleem. De normale vaginale flora bestaat uit allerlei bacteriën,waaronder de Lactobacillus, die lactaatzuur produceert. Hierdoor ontstaat in de vagina een ‘zuur’ milieu waarin normale bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen en waarin bescherming wordt geboden tegen vreemde agentia. Ook schimmels (bijvoorbeeld candida) kunnen (in lage aantallen) in de vagina voorkomen zonder klachten te veroorzaken.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Wat is de oorzaak?

Onder bepaalde omstandigheden kan de hoeveelheid normale vaginale afscheiding toenemen, zoals bijvoorbeeld rondom de ovulatie, of in de zwangerschap. Dit kan als hinderlijk worden ervaren. Deze toename in hoeveelheid afscheiding is echter normaal, en wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels.


Factoren die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn diabetes, antibiotica gebruik, slechte hygiëne of overmatig zeepgebruik, en infecties van buitenaf. Toegenomen vaginale afscheiding (fluor, witte vloed) is meestal afkomstig van de baarmoederhals of de vagina en moet worden onderzocht op de aanwezigheid van specifieke infecties. De meest voorkomende oorzaken van vaginale fluor zijn candida en bacteriële vaginose, soms ook Trichomonas. Een candida infectie wordt gekenmerkt door in wisselende mate optredende vulvovaginale klachten in de vorm van toegenomen afscheiding, branderigheid bij plassen, vulvaire jeuk en pijn bij het vrijen. Karakteristiek is de niet-riekende, brokkelig-witte (kwarkachtige) afscheiding.

Een candida infectie is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld. Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door het in grote getale voorkomen van normale bacteriën.

Als een rotte vis lucht wordt waargenomen wijst dit sterk in de richting van een bacteriële vaginose. Bacteriele vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening en wordt behandeld met antibiotica. Trichomonas veroorzaakt jeuk of irritatie, met name bij plassen, en geelgroene afscheiding. Het is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt behandeld met antibiotica.
+

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt doorgaans gesteld op het klinisch beeld, eventueel aangevuld met microscopisch onderzoek. Voor dit onderzoek
wordt meestal wat afscheiding uit de vagina of van de baarmoedermond afgenomen met behulp van een kweekstokje (borsteltje).

Behandeling

Indien er sprake is van normale fluor behoeft dit geen verdere behandeling. Vaginale afscheiding die gepaard gaat met een infectie moet echter wel worden behandeld.

Wanneer het hierbij gaat om een seksueel overdraagbare aandoening moet soms ook uw (seksuele) partner worden onderzocht en meebehandeld. Veelvuldig wassen, vaginale douches en het gebruik van inlegkruisjes kunnen de vaginale afscheiding verergeren en/of in stand houden.

Klik hier voor het maken van een afspraak

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.