Informatiefolder behandeling PPP – Fordyce spots – angiokeratomen

PPP, angiokeratomen en Fordyce spots kunnen behandeld worden met electrocoagulatie of met de ablatieve CO2-laser. Dit is een poliklinische behandeling onder lokale verdoving. U kunt na de ingreep direct naar huis. In deze folder leest u over de voorbereidingen en leefregels voor thuis. Meer informatie over de aandoening vindt u op de website.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Gespecialiseerd centrum
Ervaren medisch specialisten
Privacy & kwaliteit

Voorbereidingen

Deze informatiefolder behandeling PPP – Fordyce spots – angiokeratomen is er voor bedoeld dat u goed voorbereid bent voor de behandeling.
Bij behandeling met de CO2 laser, wordt de huid vooraf verdoofd met een crème (Emla crème). Deze dient u zelf 45-60 minuten voor aanvang van de behandeling aan te brengen. Als de te behandelen plek aan de buitenkant van de penis zit, dan is het verstandig hier de doorzichtige pleister die bij de verpakking zit, over de crème heen te plakken.

Medicijnen/pacemaker/allergieën

U hoeft geen rekening te houden met medicijngebruik. Indien u bloedverdunners gebruikt, kunt u deze doorgebruiken. U heeft mogelijk wel meer kans op het ontstaan van een bloeduitstorting na de behandeling.
Heeft u een pacemaker of ICD, geef dit voor de ingreep aan de dermatoloog aan, dan kan hij/zij hier rekening mee houden.
Mocht u allergisch zijn voor bepaalde genees- of verbandmiddelen geef dit dan door.

De behandeling

Procedure electrocoagulatie
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving door middel van injectie. Dit is even een vervelend prikje en de verdovingsvloeistof kan wat prikken. Vooraf wordt altijd erg opgezien tegen een prik in de penis of balzak, maar in de praktijk wordt het als weinig vervelend ervaren. Door een speciale manier van injecteren, wordt het ongemak geminimaliseerd.
Na desinfectie van de huid, worden de laesies met een electrocoagulatie instrument een voor een verwijderd. Met behulp van energie opgewekt door stroom worden de laesies kapot gemaakt. Hiervoor krijgt u ook een handvat in uw hand, voor de aardgeleiding. De behandeling duurt gemiddeld 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en aantal laesies. Indien er heel veel laesies zijn is behandeling in meerdere sessies soms noodzakelijk. Doorgaans is 1 behandeling effectief voor het behandelde gebied.

Procedure CO2 laser
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving door middel van een crème. De verdovende crème is alleen op recept verkrijgbaar en moet ongeveer 1 uur voor aanvang van de behandeling worden aangebracht (zie voorbereidingen).
U en de behandelend arts moeten een speciale bril opzetten om uw ogen te beschermen. Na desinfectie van de huid, worden de laesies met de CO2 laser een voor een oppervlakkig verwijderd. De behandeling duurt gemiddeld 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en aantal bultjes. . Indien er heel veel laesies zijn is behandeling in meerdere sessies soms noodzakelijk. Soms zijn meerdere behandelingen nodig voor het behandelde gebied.

Risico’s

Aan iedere ingreep zijn risico’s verbonden. De risico’s waar u aan moet denken zijn: een bloeduitstorting (bij verdoving met injectie) of een oppervlakkige ontsteking. Daarnaast bestaat er de kans op een litteken (vooral bij behandeling Fordyce spots), blijvende verkleuring of veranderd gevoel van het wondgebied. Door de gebruikte technieken is het risico hierop zeer minimaal.

Na de behandeling

Na de behandeling zal de penis worden verbonden met een gaasje met zalf. Thuis kunt u zelf de penis insmeren met een vette antibacteriële zalf (bijvoorbeeld Betadine zalf). De eerste dagen kan de penis wat gevoelig en licht gezwollen zijn, maar wondjes genezen gelukkig erg snel. Bij pijn mag u maximaal vier keer per dag 1000mg paracetamol innemen, maar dat is meestal niet nodig. Na twee dagen dient u de maximale dosering te verminderen. Als u nog steeds veel pijn ervaart, dient u contact op te nemen met de kliniek.
Wij adviseren de penis te wassen met water zonder zeep om irritatie te voorkomen. Na 2-3 weken zijn de wondjes meestal genezen. Het is verstandig geen seks te hebben, totdat de huid volledig genezen is.

Lees hier meer over PPP, Fordyce spots of angiokeratomen.

Gespecialiseerd centrum
Ervaren medisch specialisten
Privacy & kwaliteit

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.