Mohs chirurgie kliniek

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, hiervan komt basaalcelcarcinoom het vaakst voor. Het is goed te behandelen. Basaalcelcarcinoom in het gelaat wordt meestal behandeld door het weg te snijden. Dit gebeurt door excisie of door middel van Mohs chirurgie.

Klik hier voor het maken van een afspraak
mohs chirurgie kliniek

Huidkanker

Van alle soorten kanker komt in Nederland het vaakst voor. Er zijn verschillende vormen huidkanker. De meeste voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom zijn andere bekende vormen van huidkanker.
Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt in zijn leven een vorm van huidkanker, meestal dus het basaalcelcarcinoom. Deze huidkanker gaat uit van cellen die boven in de huid zitten. Zonverbrandingen en te veel blootstelling aan zon zijn de belangrijkste oorzaken van het ontstaan ervan. Omdat de cellen in de huid door het zonlicht onherstelbaar beschadigd raken , kan er huidkanker ontstaan.
In de meeste gevallen kan huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Behandeling met Mohs chirurgie wordt vaak toegepast voor huidkanker op het hoofd in een Mohs chirurgie kliniek.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom kan zich op verschillende manieren uiten. Er zijn ook een aantal verschillende typen basaalcelcarcinoom, waarvan het nodulaire en het sprieterige type het meeste voorkomen in het gezicht. Daarnaast komt het oppervlakkige type voor. Het nodulaire type uit zich vaak als een huidkleurig tot roze glanzend bultje, dat langzaam groter wordt. Het sprieterige type is vaak lastig te herkennen, veranderingen van de huid kunnen subtiel zijn. Het is vaak wat vlakker en minder glanzend. Het begint meestal op te vallen als er korstjes in ontstaan of wanneer het plekje gemakkelijk gaat bloeden. Bij verdenking op huidkanker is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Mohs chirurgie

Het wegsnijden van huidkanker is de meest effectieve behandeling. De kleinere, simpelere tumoren kunnen er uitgesneden worden, met een marge van gezonde huid en de wond kan meteen worden gehecht. Het weefsel wordt later nagekeken in het laboratorium of alle huidkanker is weggehaald, meestal is de uitslag hiervan na 2 weken bekend.
De grotere en lastigere tumoren in het gezicht worden met Mohs chirurgie behandeld in Mohs chirurgie kliniek. Dit geldt ook voor tumoren die op een moeilijke plek zitten, zoals op de neus, ronde de ogen en op de oren. Hierbij wordt geen ruime marge gezonde huid weggehaald rondom de huidkanker, maar deze wordt er juist krap uitgehaald. Dit kan omdat de gehele snijrand onder de microscoop wordt bekeken. Hierdoor is goed zichtbaar waar de huidkanker zicht eventueel uitbreidt en dan hoeft alleen daar waar de tumor zich nog bevindt extra weefsel worden weggehaald Zo wordt heel gericht de gehele tumor weggehaald. Dit gebeurt allemaal op 1 dag.

Vergoeding zorgverzekeraar

Indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan dan wordt behandeling Mohs chirurgie kliniek door de zorgverzekeraar vergoed. Dit geldt onder andere voor op en rondom de neus, oogleden en oren. Ook grotere tumoren elders op het hoofd of met een agressievere groeiwijze voldoen aan de voorwaarden. Dit geldt ook voor recidief huidkanker (tumor die is teruggekomen na eerdere behandeling) en niet volledige verwijderde tumoren bij normale chirurgie.

Mohs chirurgie kliniek

De Roosevelt kliniek is een focus kliniek voor huidkanker, waartoe ook de Mohs chirurgie kliniek behoort. De behandelingen vinden onder lokale verdoving en in dagbehandeling plaats. informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat en een patiëntenfolder vindt op deze pagina.
In de Roosevelt kliniek werken ervaren medisch specialisten, die zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Een aantal van hen is ook verbonden aan het huidkankercentrum van het LUMC. In de Roosevelt kliniek staan service en kwaliteit voorop, waarbij de patiënt centraal staat. De kliniek en onze artsen voldoen jaarlijks aan de strenge visitatie eisen van ZKN en beroepsverenigingen.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.