Oorlel verkleining
Een grote oorlel kan worden verkleind. Dit gebeurt met een poliklinische ingreep onder lokale verdoving.
Klik hier voor het maken van een afspraakEen grote oorlel kan worden verkleind. Dit gebeurt met een poliklinische ingreep onder lokale verdoving.
Klik hier voor het maken van een afspraakHet onderste deel van de oorschelp wordt de oorlel genoemd. Hoewel de rest van het oor wordt gevormd door kraakbeen, zit er in de oorlel geen kraakbeen maar vetweefsel. De oorlel wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor het dragen van sieraden. De vorm van de oorlel verschilt van persoon tot persoon. Bij de een zit de oorlel vast aan de wang, bij de ander hangt het meer los. Ook de grootte kan verschillen. Sommige mensen hebben een hele grote oorlel. Dit kan als cosmetisch storend worden ervaren. Door middel van een oorlel verkleining kan de oorlel worden gecorrigeerd naar normale proportie.
Als u er over denkt om uw oorlel te verkleinen, dan kunt u een afspraak maken. U krijgt eerst een intake gesprek met de medisch specialist die u gaat opereren. Tijdens dit gesprek worden enkele algemene vragen gesteld over uw gezondheid, zoals medicatiegebruik en het voorkomen van allergieën. U kunt uw wensen en verwachting en uiten ten aanzien van de ingreep. De arts zal met u bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat u kunt verwachten. Meestal wordt dit ook aan de hand van een tekening uitgelegd. Als u goed bent geïnformeerd over de ingreep, kan de oorlel verkleining worden ingepland.
Indien u een afspraak wilt maken met een medisch specialist van de Roosevelt kliniek, klik hier.
De ingreep oorlel verkleining vindt poliklinisch plaats in de Roosevelt kliniek. U kunt na de ingreep als u zich goed voelt weer naar huis. In de meeste gevallen worden beide oorlellen behandeld. Voordat de ingreep begint, zal de medisch specialist een tekening maken op uw oorlel en foto’s maken voor het dossier. Daarna zal de oorlel verdoofd worden. Dit gebeurt met een fijne naald en kan even gevoelig zijn. Daarna wordt de oorlel gedesinfecteerd en steriel afgedekt met een gatdoek. De arts zal vervolgens het te veel aan oorlel wegsnijden, vaak in de vorm van een driehoek. Om de genezing en intrekking van de rand te bevorderen, wordt hier vaak een kleine z-plastiek toegepast. De huid wordt doorgaans gesloten met een dunne oplosbare hechtdraad. De fijne hechtinkjes hoeven daardoor niet verwijderd te worden en lossen vanzelf op. De oorlel wordt verbonden met een gaasverband.
Na de behandeling oorlel verkleining kunt u het verband na 2-3 dagen verwijderen. U kunt dan ook weer kort douchen. De wond mag niet verweken, dus het is niet te adviseren om lang te douchen, te zwemmen of naar de sauna te gaan de 1e twee weken. De eerste dagen na de ingreep kan de oorlel wat dik en rood zijn en gevoelig bij aanraking. Dit zal vanzelf wegtrekken. Indien dit niet gebeurt is het belangrijk om contact op te nemen met de Roosevelt kliniek. Na 1 tot 2 weken komt u terug voor de een wondcontrole. De arts kijkt of de genezing goed gaat en geeft u verdere instructies. Meestal is de huid binnen enkele weken genezen. Houdt u er wel rekening mee dat de uiteindelijke genezing van het littekentje 6 tot 12 maanden kan duren. Als u oorbellen wilt dragen, kan dit 3 maanden na de ingreep.
Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.