Verwijderen gele bultjes ooghoek

Xanthelasmata, ook wel xanthomen, zijn vetophopingen in de huid die eruit zien als gele bultjes bij de ooghoek. Deze gele bultjes kunnen zowel onder als boven het ooglid voorkomen. De bultjes zijn volledig ongevaarlijk, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. Een dermatoloog in de Roosevelt kliniek kan de xanthelasmata behandelen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Verwijderen gele bultjes ooghoek
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Wat veroorzaakt de gele bultjes in mijn ooghoek?

Xanthomen zijn vetophopingen onder de huid en zijn zichtbaar als gele bultjes boven en onder de oogleden, omdat de huid daar dun is. De medische benaming van de gele bultjes is xanthelasma palpebrarum. De xanthelasmata zijn vaak symmetrisch en kunnen hard aanvoelen. Ook kunnen ze langzamerhand toenemen in grootte. Door het uitoefenen van druk op de huid, bijvoorbeeld met een bril, kan de gele kleur op die plekken verergerd worden. Een dermatoloog kan de aandoening makkelijk herkennen. De dermatoloog zal u aanraden uw cholesterol en lipidenspectrum te laten nakijken door uw huisarts; de xanthelasmata zijn soms een teken van een te hoog cholesterol. Xanthelasmata zijn geheel goedaardig en het verwijderen gele bultjes ooghoek is mogelijk. Ze kunnen na verloop van tijd echter wel terugkeren, waardoor er een nieuwe behandeling nodig is. Maak via deze link een afspraak met een van onze medisch specialisten. Klik hier.

Hoe weet ik zeker dat de gele bultjes xanthelasma zijn?

Hoewel xanthelasma goed herkenbaar is, kan het voorkomen dat de dermatoloog de afwijkingen aan een andere huidaandoening koppelt en laat het verwijderen gele bultjes ooghoek achterwege. De dermatoloog is tenslotte gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van huidaandoeningen. Als de dermatoloog niet zeker weet welke aandoening u heeft, kan hij u adviseren de huidafwijkingen te laten testen met behulp van een klein weefselmonster.

Verwijderen gele bultjes ooghoek

Er zijn gewoonlijk vier behandelingen mogelijk die geschikt zijn voor xanthelasmata: aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), electrocoagulatie, excisie of behandeling met een ablatieve CO2 laser. De Roosevelt kliniek zal u een passend advies geven voor de juiste behandeling, die goed aansluit bij de hoeveelheid, grootte en locatie van de gele bultjes. Er is geen verschil in de effectiviteit van de behandelmethoden. Meestal kan het verwijderen van de xanthelasmata met één behandeling, maar soms is er een tweede behandeling nodig. De behandeling met TCA kost 175 euro; de coagulatie, excisie, laser kosten 350 euro. Het verwijderen gele bultjes ooghoek is een cosmetische ingreep en wordt dus niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Een lijst van onze behandelingen en tarieven vindt u hier.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.