Wat zijn moedervlekken precies?
Een moedervlek is een opeenhoping van cellen in de huid die pigment maken. Moedervlekken komen veel voor en zijn goedaardig. Sommige moedervlekken zijn al aanwezig vanaf de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen de 3 en 20 jaar. Tot ongeveer 35 jaar kunnen er nieuwe moedervlekken ontstaan. De meeste moedervlekken zijn zwart tot bruin gekleurd, maar sommige zijn wat hobbeliger en zien er wat huidkleurig uit. Moedervlekken komen voor in verschillende vormen, groottes en kleuren. Een regelmatige vorm en pigmentatie is kenmerkend voor moedervlekken.
Als een moedervlek onrustig of zelfs kwaadaardig is, zijn er medische redenen om de moedervlek weg te laten halen. De dermatoloog beoordeelt of de moedervlek inderdaad weggehaald moet worden en voert de verwijdering uit (verwijderen moedervlek Delft).
Cosmetisch storend
Velen zijn bekend met het klassieke beeld van een moedervlek: een donkere pukkel op het gezicht waar een haar uitkomt. Een moedervlek kan voor sommigen een kenmerkende eigenschap vormen, maar bij anderen als hinderlijk of storend ervaren worden. Sommige moedervlekken gaan bij dagelijkse handelingen gemakkelijk open of zorgen voor irritaties.
Verwijderen moedervlek Delft
Voor het verwijderen moedervlek Delft van een moedervlek zijn geen medische indicaties. Dergelijke ingreep wordt daarom niet gedekt door een zorgverzekering. Een dermatoloog zal bepalen of er sprake is van een al dan niet goedaardige moedervlek. Daarna kan de moedervlek op twee manieren worden verwijderd, afhankelijk van vorm en grootte van de vlek. Een moedervlek kan verwijderd worden door middel van excisie (wegsnijden) of shave (wegschaven).
Bij excisie wordt de huid onder en rondom de moedervlek verdoofd en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt de moedervlek uit de huid gesneden met behulp van een mes. De achtergebleven wond wordt met hechtingen gedicht en daarna verbonden. De hechtingen worden over het algemeen na 7 tot 14 dagen weer verwijderd.
Bij het verwijderen moedervlek Delft middels shave wordt de huid rondom en onder de moedervlek ook verdoofd. De moedervlek wordt aan het oppervlak van de huid weggeschaafd met een mesje. Zo vormt zich een oppervlakkig schaafwondje, en de bloedvaatjes van het wondje worden soms nog gecoaguleerd, ofwel dichtgebrand.
Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.