Wat zijn moedervlekken?
In de huid bevinden zich pigment producerende cellen. Moedervlekken zijn een opeenhoping van dergelijke cellen, en zijn goedaardig. Een moedervlek is erg normaal en komt heel veel voor. De meeste moedervlekken ontstaan tussen de drie en de twintig jaar, maar kunnen tot ongeveer 35 jaar ontstaan. Sommige moedervlekken, daarentegen, komen al vanaf de geboorte voor. Het merendeel van de moedervlekken is bruin tot zwart van kleur, maar sommige zijn wat meer huidkleurig. Moedervlekken variëren over het algemeen in vorm, kleur en grootte, maar regelmatige vorm en pigmentatie zijn kenmerken van moedervlekken.
Het kan gebeuren dat een moedervlek onrustig of kwaadaardig wordt. De moedervlek moet dan sowieso weg worden gehaald door een dermatoloog (verwijderen moedervlek Noordwijk), ongeacht of deze cosmetisch storend is.
Cosmetisch storende moedervlekken
Het beeld van een moedervlek als zwarte pukkel met haren op het gezicht zal velen niet onbekend in de oren klinken. Sommigen omarmen een moedervlek onderdeel van hun uiterlijk, anderen ervaren hem als een doorn in het oog. Het kan daarbij gebeuren dat een moedervlek gaat irriteren of open gaat bij dagelijkse bezigheden.
Verwijderen moedervlek Noordwijk
Voor het verwijderen van een goedaardige moedervlek bestaan geen medische indicaties, de ingreep valt dus buiten de verzekerde zorg. Nadat de dermatoloog heeft vastgesteld of er sprake is van een goed –of kwaadaardige moedervlek, kan tot de verwijdering worden overgegaan. Dit kan op twee manieren: shave (wegschaven) of excisie (wegsnijden). De manier die uiteindelijk zal worden toegepast, hangt af van de locatie, de vorm en grootte van de moedervlek.
Wanneer het verwijderen moedervlek Noordwijk gebeurt door middel van shave, wordt de huid rondom en onder en rondom de moedervlek verdoofd. Daarna schaaft de dermatoloog de moedervlek met een mesje aan het huidoppervlak weg, waardoor zich een oppervlakkig schaafwondje vormt. De bloedvaatjes op het schaafwondje worden soms nog dichtgebrand.
Wanneer er verwijdering door middel van excisie plaatsvindt, wordt de huid rondom en onder de moedervlek ook verdoofd en ontsmet. Daarna snijdt de medisch specialist de moedervlek uit de huid weg. Er ontstaat een wond die wordt gehecht en verbonden. De hechtingen moeten tussen zeven en veertien dagen in de huid blijven, daarna kunnen ze worden verwijderd.
Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.