Verwijderen moedervlek

Het verwijderen van een cosmetisch of mechanisch storende moedervlek kan op verschillende manieren. Belangrijk is dat dit gebeurt door de dermatoloog, die kan ook beoordelen of het daadwerkelijk een moedervlek betreft en of deze goedaardig is.

Klik hier voor het maken van een afspraak
verwijderen moedervlek

Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van cellen in de huid die pigment aanmaken. Een moedervlek is heel normaal, eigenlijk iedereen heeft er wel een. Soms is een moedervlek al bij de geboorte aanwezig, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen de leeftijd van 3 tot 20 jaar. Het krijgen van nieuwe moedervlekken kan nog wel tot de leeftijd van ongeveer 35 jaar. De meeste moedervlekken zien eruit als bruine tot zwarte vlekken, maar kunnen ook bol en hobbelig zijn en meer huidkleurig. Er bestaat veel variatie in vorm, kleur en grootte. Kenmerkend is dat de vorm en pigmentatie regelmatig zijn. Verwijderen moedervlek kan soms medisch noodzakelijk zijn indien, de moedervlek onrustig of kwaadaardig is. Het is belangrijk voordat er behandeling plaatsvindt de dermatoloog heeft vastgesteld dat het om een goedaardige moedervlek gaat.

Cosmetisch storend

Iedereen kent het klassieke beeld van de moedervlek die eruit ziet als een donkere pukkel waar een haar uitkomt op het gezicht. Voor sommigen is dit een typisch kenmerk van de persoon, voor de ander is het vooral hinderlijk en cosmetisch storend. Ook kunnen er moedervlekken zijn die gemakkelijk kunnen irriteren of open gaan door kleding of bijvoorbeeld kammen van het haar.

Verwijderen moedervlek

Voor het verwijderen van een goedaardige moedervlek bestaat geen medische indicatie en wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekering. De dermatoloog zal eerst beoordelen of het gaat om een goedaardige moedervlek. Afhankelijk van de vorm en grootte kan er gekozen worden voor verwijdering middels shave (wegschaven) of excisie (wegsnijden).
Bij shave wordt de huid rondom en onder de moedervlek verdoofd. Met een mesje wordt de moedervlek oppervlakkig aan het oppervlak van de huid weggeschaafd. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje, welke soms nog licht wordt gecoaguleerd (dichtbranden van kleine bloedvaatjes).
Bij een excisie wordt de huid rondom en onder de moedervlek verdoofd. De huid wordt gedesinfecteerd en daarna wordt met een mes de moedervlek eruit gesneden. De wond wordt gehecht en daarna verbonden. De hechtingen worden doorgaans binnen 7-14 dagen verwijderd.

Een overzicht van de tarieven voor het verwijderen van een moedervlek vindt u in onze prijslijst. (zie prijslijst)

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.