Verwijderen xanthelasma

Xanthelasmata zijn ophopingen van vet in de huid vaak zichtbaar zijn als gele bultjes in de ooghoeken. Ze bevinden zich zowel op het onder ooglid als het boven ooglid. Deze bultjes zijn volledig onschuldig, maar kunnen als storend worden ervaren. De xanthelasmata kunt u laten behandeln in de Roosevelt kliniek.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Verwijderen xanthelasma
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Ontstaan gele bultjes in de ooghoek

Waar de huid dun is vertonen de gele bultjes zich, die xanthelasmata heten. De gele bultjes zijn ophopingen van vet die zich onder de huid bevinden. Deze gele bultjes wordt in de medische term xanthelasma paplebrarum genoemd. De gele bultjes kunnen af en toe hard zijn en komen symmetrisch voor. Het komt voor dat de xanthelasma groter wordt. Vaak wordt bij het dragen van een bril de gele kleur erger omdat er druk op de huid wordt uitgeoefend. De aandoening is gemakkelijk te herkennen door een dermatoloog. Het advies is vaak dat u uw cholesterol en lipidenspectrum moet laten controleren bij de huisarts. De xanthelasma is vaak een teken van een te hoog cholesterol gehalte. Verwijderen xanthelasma kan gebeuren bij de Roosevelt kliniek. De bultjes zijn compleet goedaardig, maar kunnen na behandeling wel terugkeren. Er zullen dus meerdere behandelingen nodig zijn. In het geval u een afspraak wil maken. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de gele bultjes?

Vaak is xanthelasma goed te herkennen, maar bij twijfel kunt u de dermatoloog om advies vragen. Het komt voor dat de dermatoloog vaststelt dat de kenmerken van de afwijken niet bij xanthelasma past en het verwijderen xanthelasma wordt pas gedaan als de aandoening is vastgesteld. Uiteraard zijn de dermatologen van de Roosevelt kliniek goed getraind in het beoordelen en uiteindelijk behandelen van allerlei huidaandoeningen. Bij twijfel over de huidaandoening kan een weefselmonster worden afgenomen. Hieruit wordt bepaald wat de precieze afwijking is.

Verwijderen xanthelasma

Verwijderen xanthelasma kan op vier verschillende manieren gebeuren. De eerste is het behandelen met een ablatieve CO2 laser. Verder kan er een excisie worden uitgevoerd. Ook kunnen de xanthelasmata met trichloorazijnzuur worden aangestipt en als laatste kan ook electrocoagulatie worden toegepast. De geschiktheid van de behandeling is te bepalen op basis van drie factoren, namelijk: de grootte, locatie en de hoeveelheid. De dermatoloog van de Roosevelt kliniek geeft een advies op basis van deze criteria. Vaak zijn de behandelingen even effectief. De aandoening kan over het algemeen in één behandeling worden verholpen. In sommige gevallen zijn er twee nodig. De prijzen variëren wel. De behandeling met trichloorazijnzuur bedraagt 175,- euro en de overige behandelingen kosten ieder 350,- euro. Aangezien het verwijderen van xanthelasma een puur cosmetische ingreep is, worden de kosten van de behandelingen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. De tarieven van de behandelingen vindt u in onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.