Verwijderen Xanthelasmata

Xanthelasmata, ook wel xanthomen genoemd, zijn ophoping van vet in de huid die zich presenteren als gele uitstulpingen in de ooghoeken. Deze gele bultjes kunnen zich vertonen op zowel het onder ooglid als het boven ooglid. Deze gele bultjes op de oogleden zijn volledig ongevaarlijk maar wel vaak storend. U kunt de xanthelasmata laten behandelen bij een dermatoloog in de Roosevelt kliniek.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Verwijderen Xanthelasmata
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Het ontstaan van gele bultjes in de ooghoek

Onder de huid kunnen zich gele bultjes bevinden. Dit zijn vetophopingen die vaak onder en boven de oogleden zichtbaar zijn. Dat komt doordat de huid daar dun is. De medische benaming is xanthelasma palpebrarum. De bultjes zijn vaak symmetrisch en zijn af en toe ook hard. De bultjes zijn ook in staat langzaam groter te worden, vooral op plaatsen waar er meer druk wordt uitgeoefend. Bij het dragen van een bril kan de gele kleur van de bultjes in grotere mate zichtbaar zijn. Gelukkig is de aandoening makkelijk te herkennen door dermatologen. Op het advies van de dermatoloog zal worden aangeraden uw cholesterol en lipidenspectrum te laten controleren bij uw huisarts. De xanthelasmata zijn volledig goedaardig en het verwijderen xanthelasmata kan geschieden bij een behandeling door een dermatoloog. Ze kunnen echter wel na een tijd terugkeren op de huid. Hierdoor zult u wederom behandeld worden als dat het geval is.
In het geval u een afspraak wil maken voor een behandeling. Klik hier voor meer informatie.

Zijn de gele bultjes wel xanthelasmata?

Vaak kunt u de xanthelasmata zelf goed herkennen. Soms kan het zo zijn dat de dermatoloog vaststelt dat de symptomen bij een andere huidaandoening horen waardoor het verwijderen xanthelasmata wordt uitgesteld. De dermatoloog is bekwaam in het vaststellen en behandelen van de precieze aandoening. In het geval de dermatoloog twijfelt over de aard van de huidaandoening kan er een klein weefselmonster worden afgenomen voor verder onderzoek.

Verwijderen xanthelasmata

Algemeen gesproken bestaan er vier soorten behandelmogelijkheden voor het verwijderen xanthelasmata: Aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), excisie, behandeling met een CO2 laser of electocoagulatie. De methode is geheel afhankelijk van de grootte, hoeveelheid en locatie. De dermatoloog zal op basis van deze criteria een advies geven welke behandeling het geschikts is. De behandelingen verschillen vaak ook qua effectiviteit. Over het algemeen kan een behandeling de aandoening in slechts één keer verwijderen, in sommige gevallen in twee keer. De kosten verschillen per behandeling. De TCA behandeling kost 175,- euro en de rest van de behandelingen kost 350,- euro per behandeling. Aangezien de ingreep van puur cosmetische aard is, wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Een overzicht van de prijzen en de behandelingen vindt u hier in onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.