Verwijderen xanthomen

Xanthomen, ofwel xanthelasmata, zijn ophopingen van vet in de huid die vaak voorkomen in de ooghoeken. Deze xanthomen kunnen zowel bij het boven als onder ooglid voorkomen. De xanthomen zijn geheel onschadelijk, maar kunnen wel als storend worden ervaren. Bij de Roosevelt kliniek kan een dermatoloog de xanthomen behandelen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Verwijderen xanthomen
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Oorsprong gele bultjes in de ooghoek

Onder de huid kunnen vetbultjes ontstaan die xanthomen heten. Vaak zijn deze bultjes zichtbaar rond de oogleden omdat de huid daar erg dun is. De medische term voor deze gele vetbultjes is: xanthelasma palpebrarum. De xanthomen kunnen soms hard aanvoelen en komen vaak symmetrisch voor bij de oogleden. De bultjes kunnen groter worden en bij het dragen van een bril kan de kleur van de xanthomen erger worden. Ook op andere manieren waarbij druk wordt uitgeoefend op de huid kan de gele kleur erger worden. De aandoening is gelukkig makkelijk te herkennen door een dermatoloog. Aangezien xanthomen soms een uiting kunnen zijn van een te hoog cholesterol gehalte, zal worden geadviseerd door een dermatoloog om langs de huisarts te gaan voor een cholesterol en lipidenspectrum controle. Verwijderen xanthomen kan gedaan worden bij de Roosevelt kliniek. De xanthomen zijn goedaardig, maar kunnen wel terug komen. Hierdoor zullen er soms meer behandelingen nodig zijn. Op korte termijn kunt u een afspraak maken met een van onze dermatologen. Klik hier.

Zijn het echt xanthomen?

Het komt soms voor dat een aandoening op xanthomen kan lijken. De dermatoloog kan vaststellen of het echt om xanthomen gaat of dat de huidaandoening iets anders is. Vaak zijn xanthomen goed te herkennen. De dermatoloog is bekwaam in het beoordelen en behandelen van allerlei soorten huidaandoeningen. Voor het verwijderen xanthomen kan de dermatoloog u adviseren een klein weefselmonster af te nemen om te onderzoeken wat voor huidaandoening het betreft.

Verwijderen xanthomen

Aanstippen met TCA, trichloorazijnzuur, electrocoagulatie, excisie of het gebruik van een ablatieve CO2 laser zijn vier van de algemene behandelingsmethoden. De toegepaste behandeling is afhankelijk van de grootte, plek en hoeveelheid voor het verwijderen xanthomen. Welke behandeling het meest geschikt is voor u kunt u bespreken met de dermatoloog die het juiste advies zal geven welke methode het meest geschikt is. De behandelingen zijn allemaal erg effectief. De prijs varieert van 175,- euro voor een behandeling met TCA tot 350,- euro voor de andere drie behandelingen. Een overzicht van de tarieven van de behandelingen vindt u in onze prijslijst. Aangezien de behandeling van xanthomen een cosmetische is, wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.