Vetbult verwijderen Leiden Delft

Het kan zijn dat een vetbult in de weg zit. De bult is dan bijvoorbeeld hinderlijk bij beweging of valt esthetisch gezien niet in de smaak. Het is mogelijk een vetbult te verwijderen op cosmetische of medische gronden. Het is wel van belang dat een medisch specialist eerst beoordeeld of er wel echt sprake is van een verbult. Meestal gebeurt het vetbult verwijderen Leiden Delft met een sneetje in de huid onder lokale verdoving.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Kenmerken vetbult

Een vetbult, in medische termen lipoom, is een goedaardige ophoping van vetcellen. Onder de huid vormen de vetcellen een ovaal –of bolvormig gezwel in het vetweefsel. De bult is meestal glad en zacht bij aanraking en kan bewogen worden door erop te drukken. Lipomen verschillen in grootte, meestal variërend tussen de één en tien centimeter. Het kan ook voorkomen dat grotere vetbulten tussen spierweefsel groeien. Vetbulten kunnen overal in het lichaam ontstaan op plekken waar vetcellen groeien, maar meestal vormen de lipomen zich op de buik, nek of onderarmen. Het kan om cosmetische of medische redenen zijn dat een vetbult wordt verwijderd (vetbult verwijderen Leiden Delft). Soms heeft iemand heel veel pijnlijke lipomen op het lichaam, dat het dan lipomatosis dolorosa, ofwel de ziekte van Dercum.

Hoezo vetbult verwijderen Leiden Delft?

Het is meestal niet noodzakelijk om een vetbult te laten verwijderen. Enkel in het geval dat het lipoom pijn veroorzaakt of voor mechanische hinder zorgt, is er een medische aanleiding om de vetbult te verwijderen. Uw huisarts verwijst u dan eerst door, en daarna kan de vetbult bij de Roosevelt kliniek worden verwijderd. Heel af en toe kan het vermoeden ontstaan dat de vetbult kwaadaardig is. Er wordt in zo’n geval dan nader pathologisch onderzoek gedaan. Wanneer dergelijke situatie zich voordoet zorgt dit vaak voor paniek, maar een kwaadaardig lipoom komt slechts zelden voor. Het is ook een mogelijkheid om een vetbult om cosmetische redenen te laten verwijderen. Dit valt dan onder de onverzekerde zorg.

Gang van zaken tijdens vetbult verwijderen Leiden Delft

Het vetbult verwijderen Leiden Delft gebeurt doorgaans onder lokale verdoving. Soms komt het voor dat een vetbult door liposuctie onder narcose of lokale tumescent verdoving wordt weggehaald, maar dit is alleen het geval wanneer de vetbult erg groot is en diep in de spieren zit. De meest gangbare vetbulten, tussen de één en tien centimeter, worden met een sneetje in de huid weggehaald. Door middel van een sneetje in het kapsel van de vetbult en de huid wordt de bult vervolgens onder de huid vandaan gedrukt. Het is van belang dat de behandelend arts ervaren is, dan is de kans het grootst dat het litteken van de snee zo klein mogelijk is.

Na het verwijderen van een lipoom

Het is meestal zo dat het achterblijvende litteken niet groter is dan de helft van de vetbult. Er blijft een holte achter op de voormalige plek van het lipoom, en deze wordt gedicht door de randen ervan naar elkaar toe te hechten. Dit gebeurt meestal door met oplosbare hechtingen vanuit de binnekant van de holte te hechten. Vervolgens wordt voor enkele dagen een drukverbandje aangebracht om ophopingen van bloed en wondvocht te voorkomen. Het kan soms voorkomen dat het lipoom niet goed te onderscheiden was van normaal vetweefsel. In zo’n geval is soms niet de hele vetbult verwijderd. De bult kan dan terugkomen, maar zo’n geval is zeer zeldzaam.

Vetbult verwijderen Leiden Delft bij de Roosevelt kliniek

De dermatoloog (medisch specialist in huid –en vetweefsel) bij de Rooseveltkliniek is gespecialiseerd in dermatochirurgie. Na de behandeling blijft er daarom een zo klein mogelijk litteken achter, en er wordt gebruik gemaakt van de beste hechttechnieken voor het beste resultaat. Er kunnen in één behandeling meerdere lipomen worden weggehaald.

Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.(zie prijslijst)

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.