Vetbult verwijderen Leiden in de Roosevelt Kliniek

Een vetbult kan vanwege cosmetische of medische doeleinden verwijderd worden. Het is van belang dat een medisch specialist beoordeelt of het inderdaad om een vetbult gaat. Over het algemeen kan een vetbult met een klein sneetje in de huid, met plaatselijke verdoving, verwijderd worden.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Vetbult verwijderen Leiden

Een vetbult is een goedaardig gezwel dat bestaat uit vetcellen. De medische term voor een vetbult is lipoom. De vetcellen vormen onderhuids een ronde of ovale bult in het vetweefsel. Het voelt vaak glad en zacht aan en valt met de vingers te bewegen bij aanraking. Lipoom komt voor in groottes variërend tussen minder dan een centimeter tot meer dan tien centimeter. Grotere vetbulten kunnen ook tussen spierweefsel groeien en kunnen overal op het lichaam groeien waar vetcellen zitten. De meest voorkomende plekken voor vetbulten zijn de onderarmen, nek en buik. Een vetbult laten verwijderen (vetbult verwijderen Leiden) kan om cosmetische of medische redenen gedaan worden. Bijna iedereen heeft wel een of meer kleine vetbulten als je maar goed zoekt. Sommige mensen hebben heel veel, zeer pijnlijke lipomen. Dit heet ook wel lipomatosis dolorosa, ofwel ziekte van Dercum.

Waarom vetbult verwijderen Leiden?

In de meeste gevallen is een vetbult laten verwijderen onnodig. De vetbult kan echter erg pijnlijk zijn of in de weg zitten voor dagelijkse handelingen. In dit geval is er een medische reden om de vetbult te verwijderen. Met een doorverwijzing van uw huisarts wordt de vetbult dan verwijderd. In erg zeldzame gevallen kan de medisch specialist vermoeden dat de vetbult kwaadaardig is. Er wordt dan pathologisch onderzoek uitgevoerd op de vetbult. Mensen maken zich hier soms druk om, al is het zeer zeldzaam. Een vetbult kan ook om cosmetische redenen verwijderd worden. Dit valt wel onder de onverzekerde zorg.

De behandeling

Meestal wordt een vetbult verwijderen Leiden onder lokale verdoving. De meeste vetbulten van een tot tien centimeter worden met een sneetje in de huid verwijderd. Door een kleine snee in de huid en het kapsel van de vetbult te maken, kan de vetbult uit de huid worden geduwd. Het is belangrijk dat de arts hier ervaring mee heeft, zodat het litteken zo klein mogelijk wordt. Hele grote vetbulten die ver in het spierweefsel groeien moeten soms met lokale tumescente verdoving in combinatie met liposuctie worden verwijderd.

Na de behandeling

Het litteken in de huid is meestal minder dan de helft van de grootte van de vetbult. Op de plaats waar de vetbult zat zit een holte, deze wordt naar elkaar toe gehecht. De huid wordt meestal van binnen gehecht met oplosbare hechtingen. Om een ophoping van wondvocht en bloed te voorkomen wordt een drukkend verband gebruikt voor enkele dagen. Soms is het niet mogelijk om alle vetcellen te verwijderen, als de vetbult slecht te onderscheiden valt van normaal vetweefsel. De vetbult kan dan terugkeren, maar dit gebeurt zelden.

Roosevelt kliniek Leiden

In de Roosevelt kliniek is de dermatoloog (medisch specialist van huid en vetweefsel) gespecialiseerd in de dermatochirurgie. De vetbult wordt daarom altijd met een zo klein mogelijk litteken verwijderd en met de beste hechttechnieken wordt de snee gedicht voor het best mogelijke resultaat. Er kunnen meerdere vetbulten verwijderd worden tijdens een behandeling.

Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.(zie prijslijst)

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.