Vetbult verwijderen door medisch specialist

Vanwege cosmetisch of medische redenen kan een vetbult verwijderd worden. Belangrijk is dat een medisch specialist beoordeeld heeft of het ook om een vetbult gaat. Een vetbult verwijderen vindt meestal plaats onder lokale verdoving met een sneetje in de huid.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Vetbult

Een vetbult is een goedaardig gezwel van vetcellen. De medische term voor vetbult is lipoom. De vetcellen vormen een ronde tot ovale bult onder de huid in het onderhuidse vetweefsel. Het voelt meestal glad en zacht aan en kan onder de vingers bewegen bij aanraken. Ze kunnen varieren in grootte van minder dan een centimeter tot meer dan 10 centimeter groot. Grote vetbulten kunnen zelfs ook tussen spieren gaan groeien. Vetbulten kunnen overal op het lichaam voorkomen, daar waar ook vetcellen zitten. Wel worden vetbulten vaker gezien op de onderarmen, nek en buik. Een vetbult verwijderen kan vanwege cosmetische of medische redenen. Iedereen heeft wel een of meerdere kleine vetbulten als je er heel goed naar op zoek zou gaan. Sommigen mensen hebben heel veel lipomen die ook pijnlijk zijn, men spreekt dan van lipomatosis dolorosa of ziekte van Dercum.

Waarom vetbult verwijderen?

Meestal is het niet nodig om een vetbult te verwijderen. Echter wanneer de vetbult erg pijnlijk is of mechanisch in de weg zit, kan er een medische reden bestaan voor vetbult verwijderen. Als u verwezen wordt door de huisarts, kan deze worden verwijderd. In zeer zeldzame gevallen bestaat er een verdenking op een kwaadaardige vetbult. De vetbult wordt dan opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Dit komt eigenlijk bijna nooit voor, maar mensen maken zich er soms wel druk om.
Ook kan een vetbult vanwege cosmetische redenen worden verwijderd. De vetbult kan dan worden verwijderd, dit valt onder de onverzekerde zorg.

Vetbult verwijderen

Een vetbult verwijderen gebeurt meestal onder lokale verdoving. Alleen hele grote vetbulten die diep in de spieren groeien (bijvoorbeeld in de nek) worden soms onder algehele verdoving weggehaald, of met lokale tumescent verdoving door middel van liposuctie. De meeste vetbulten van tussen de 1 en 10 centimeter kunnen met een sneetje in de huid verwijderd worden. Door een kleine snee in de huid te zetten en in het kapsel van de vetbult, kan de vetbult als het ware uit de huid worden geduwd. Het is belangrijk dat de arts die dit doet, hier ervaring mee heeft, zodat het litteken zo klein mogelijk wordt gehouden.

Wat kunt u verwachten?

Het litteken in de huid is meestal niet groter dan de helft van de vetbult zelf. De plek waar de vetbult gezeten heeft is een holte, deze wordt naar elkaar toe gehecht. . De huid wordt meestal van binnenuit gehecht met oplosbare hechtingen. Om te voorkomen dat er te veel bloed of wondvocht ophoopt, wordt een drukkend verbandje aangelegd voor een aantal dagen. In enkele gevallen is het niet mogelijk alle vetcellen te verwijderen (als het slecht te onderscheiden is met het normale vetweefsel) en kan de vetbult terugkomen. Dit gebeurt over het algemeen zelden.

Roosevelt kliniek

In de Roosevelt kliniek werkt de dermatoloog (medisch specialist van huid en vetweefsel), die gespecialiseerd is in de dermatochirurgie. De vetbult wordt daarom altijd met een zo’n klein mogelijk litteken verwijderd en de beste hechttechnieken worden gebruikt voor een optimaal resultaat. Er kunnen meerdere vetbulten tijdens een behandeling worden verwijderd.

Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.(zie prijslijst)

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.