Waar wordt Mohs chirurgie uitgevoerd?

Mohs chirurgie wordt toegepast als behandeling voor lastige huidkankers in het gezicht. Het wordt in verschillende centra in Nederland toegepast, waaronder in expertisecentrum de Roosevelt kliniek.

Klik hier voor het maken van een afspraak
waar wordt Mohs chirurgie uitgevoerd

Huidkanker

Huidkanker komt van alle kankers in Nederland het meeste voor. Er bestaan verschillende soorten huidkanker. Het meest voorkomende is het basaalcelcarcinoom. Andere bekende vormen zijn het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. In Nederland heeft men een kans van ongeveer 1 op 6 om tijdens het leven een keer huidkanker te krijgen. Door schade die ontstaat door overmatige zonblootstelling en zonverbrandingen, kan er op den duur huidkanker ontstaan. Huidkanker kan meestal goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Mohs chirurgie wordt vooral toegepast voor het basaalcelcarcinoom in het gezicht. Waar wordt Mohs chirurgie uitgevoerd?.

Waar wordt Mohs chirurgie uitgevoerd?

Basaalcelcarcinoom in het gezicht wordt meestal behandeld door het weg te snijden. Als het een kleine, makkelijk weg te halen plek betreft dan kan dit met normale chirurgie worden weggehaald. Dit betekent dat het met een marge gezonde huid wordt weggesneden en dat de wond meteen wordt gesloten. Het weefsel wordt opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Na 1 tot 2 weken is de uitslag bekend of de huidkanker in zijn geheel verwijderd is. Bij Mohs chirurgie kan de huidkanker er in eerste instantie krapper worden uitgehaald en is er dezelfde dag zekerheid of het volledig verwijderd is. Waar wordt Mohs chirurgie uitgevoerd dan? Dit wordt gedaan in verschillende ziekenhuizen en klinieken in Nederland die hiervoor zijn gecertificeerd.

Vergoeding zorgverzekeraar

Behandeling met Mohs chirurgie wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het gaat hierbij om huidtumoren, meestal basaalcelcarcinomen, die wat groter zijn of om tumoren meer de neiging hebben de diepte in te groeien of om tumoren die op een lastige plek zitten, waar de wond niet eenvoudig gesloten kan worden, zoals op en rondom de neus, ogen, oren en lippen. Omdat op deze plekken de wond vaak met een plastiek gesloten moet worden (dat houdt in dat huid van elders verplaats moet worden), is het noodzakelijk te weten of dat alle huidkanker weg is voordat dit gedaan wordt. En huidkanker die is teruggekomen na eerdere excisie (ook wel recidief genoemd) of die niet volledig is weggesneden bij normale excisie, voldoen aan de voorwaarde om met Mohs chirurgie behandeld te worden.

Mohs chirurgie in de Roosevelt kliniek

Waar wordt Mohs chirurgie uitgevoerd? Behandeling met Mohs chirurgie wordt n de Roosevelt kliniek uitgevoerd. U kunt meer over deze behandelingen en een uitgebreide patiëntenfolder vinden op deze pagina.
Onze artsen hebben veel ervaring en zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Een aantal van hen is ook verbonden aan het huidkankercentrum van het LUMC. In de Roosevelt kliniek krijgt de patiënt altijd de voor hem of haar beste behandeling, zonder dat hij of zij daarvoor naar het ziekenhuis moet.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.