Wat zijn gele bultjes ooghoek

Xanthomen zijn vetophopingen in de huid en worden ook wel xanthelasmata genoemd. De vetophoping presenteert zich als bultjes op de huid, waar het dun is. De bultjes zijn daarom vaak zichtbaar bij de oogleden. De bultjes zijn ongevaarlijk en kunnen behandeld worden bij de Roosevelt kliniek. De bultjes zijn cosmetisch storend voor sommige mensen.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Wat zijn gele bultjes ooghoek
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Wat zijn gele bultjes ooghoek?

Wat zijn gele bultjes ooghoek? De gele bultjes, xanthomen, zijn vetophopingen onder de huid en zijn vaak zichtbaar waar de huid dun is: boven en onder oogleden. De medische naam voor de gele bultjes is xanthelasma palpebrarum. Vaak zijn de xanthelasmata symmetrisch en ze kunnen hard aan voelen. Ze kunnen ook langzamerhand groeien. Op plaatsen waar druk wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld door een bril, kan de gele kleur toenemen. Een dermatoloog kan de aandoening gemakkelijk herkennen. De xanthomen kunnen een teken zijn van een hoog cholesterol; de dermatoloog zal u dus adviseren uw cholesterol en lipidenspectrum te laten controleren bij de huisarts. Xanthomen zijn helemaal goedaardig en kunnen worden verwijderd. Xanthomen kunnen wel terugkeren, dan is er een nieuwe behandeling nodig. Maak snel een afspraak met een van onze medisch specialisten via deze link.

Heb ik te maken met xanthomen of iets anders?

Wat zijn gele bultjes ooghoek? De gele bultjes zijn gemakkelijk te herkennen als u eenmaal weet wat het is, maar het komt voor dat het toch iets anders is. De dermatoloog kan dan vaststellen of het wel of niet xanthomen zijn. De dermatoloog is goed in staat de aandoeningen te herkennen en uit elkaar te halen. Als er toch te veel twijfel heerst, kan een weefselmonster worden afgenomen voor verder onderzoek.

Wat zijn gele bultjes ooghoek en hoe worden ze behandeld?

Wat zijn gele bultjes ooghoek? En hoe kan ik ze behandelen? Er zijn over het algemeen vier manieren om xanthomen te behandelen, namelijk aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), electrocoagulatie, excisie of behandeling met een ablatieve CO2 laser. De dermatoloog zal kijken naar de hoeveelheid, grootte en exacte locatie van uw gele bultjes, en zal u aan de hand daarvan een advies geven over welke behandelmethode het meest geschikt is. Alle behandelmethoden zijn even effectief, maar de een kan beter bij u aansluiten dan de ander. Vaak kunnen de afwijkingen met één behandeling verholpen worden, maar als de xanthomen terugkomen is er een tweede behandeling nodig. Een behandeling met TCA kost €175; de coagulatie-, excisie- en laserbehandeling kosten €350 per behandeling. De behandeling van xanthelasmata is een cosmetische ingreep en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een overzicht van onze behandelingen en tarieven, ga naar onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.