Xanthelasma

Xanthelasma, ook wel xanthomen, ontstaan door vetophopingen in de huid en zien eruit als gele bultjes in de ooghoeken. Ze kunnen onder of boven het ooglid ontstaan. Een xanthelasma is geheel ongevaarlijk, maar kan afleidend zijn. Om de xanthelasma te laten verwijderen, kunt u terecht bij een dermatoloog in de Roosevelt kliniek.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Xanthelasma
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Het onstaan van xanthelasma

Xanthelasma is een ophoping van vet onder de huid (ook wel xanthomen genaamd). Ze zijn bij de dunne huid van de oogleden het meest zichtbaar. In medische termen wordt de aandoening Xanthelasma Palpebrarum genoemd. De symmetrisch voorkomende xanthelasma bultjes kunnen soms hard aanvoelen en kunnen een sterkere gele kleur krijgen bij het dragen van een bril, omdat er druk wordt uitgeoefend op de huid. De xanthelasmata kunnnen langzaamaan wat groter worden. De xanthelasma is gemakkelijk te herkennen door een dermatoloog. U zult geadviseerd krijgen uw cholesterol en lipidenspectrum te checken bij een huisarts. De aandoening is vaak een uiting van een hoog cholesterol gehalte. De xanthomen kunnen zeer gemakkelijk behandeld worden bij de Roosevelt kliniek. De gele bultjes kunnen wel terugkeren. Hierdoor is een tweede behandeling soms nodig. Xanthelasmata zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Met een van onze specialisten kunt u een afspraak maken voor een behandeling. Klik hier.

Is het echt xanthelasma?

Hoewel xanthelasma over het algemeen goed herkenbaar zijn, kan het voorkomen dat de dermatoloog denkt dat de gele bultjes toch iets anders betekenen. De dermatoloog is immers een specialist in het beoordelen en behandelen van huidziektes. Als dit het geval is en de dermatoloog niet zeker is van de aard van de gele bultjes, kan hij het advies geven de huidafwijkingen eerst te laten onderzoeken, door een klein weefselmonster af te nemen.

Behandeling xanthelasma

Voor de behandeling van xanthelasma zijn er over het algemeen vier. Er kan worden aangestipt met trichloorazijnzuur bijvoorbeeld. Verder is er nog electrocoagulatie, een excisie of een behandeling met een CO2 laser. De behandeling is afhankelijk van de mate waarin de gele bultjes zichtbaar zijn. Denk daarbij aan de exacte hoeveelheid, de grootte en de plek van de xanthomen. De dermatoloog van de Roosevelt kliniek zal u advies geven voor de te kiezen behandeling. Vaak zijn de behandelingen in hun eigen recht even effectief en verwijderen de gele bultjes in een enkele behandeling. In sommige gevallen zal een tweede behandeling gewenst zijn door de terugkeer van de bultjes. De behandeling moet van uw eigen geld worden betaald, omdat de behandeling cosmetisch is. Het zal niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Een prijslijst van de tarieven van de behandelingen vindt u hier .

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.