Xanthelasmata behandeling

Xanthelasmata zijn vetophopingen in de huid die zich presenteren als gele bultjes in de ooghoek. Deze gele bultjes kunnen zich bevinden op zowel het onder ooglid als het boven ooglid. Deze gele bultjes op de oogleden zijn geheel onschuldig maar wel vaak cosmetisch storend. U kunt de xanthelasmata laten behandelen bij een dermatoloog in de Roosevelt kliniek.

Klik hier voor het maken van een afspraak
xanthelasmata behandeling
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in persoonlijke omgeving
ZKN keurmerk

Hoe ontstaan de gele bultjes in mijn ooghoek?

De gele bultjes zijn vetophopingen (xanthomen) die onder de huid zitten. Deze ophopingen zijn vaak zichtbaar op de boven en onder oogleden, waar de huid dun is. De medische benaming is xanthelasma palpebrarum. Vaak komen de xanthelasmata symmetrisch voor en kunnen soms hard aan voelen. Ook kunnen ze langzaam groter worden. Op plaatsen waar druk wordt uitgeoefend, zoals bij het dragen van een bril, kan de gele kleur erger worden. De aandoening is door een dermatoloog gemakkelijk te herkennen. De dermatoloog zal u adviseren uw cholesterol en lipidenspectrum te laten controleren bij uw huisarts, omdat de xanthelasmata soms een uiting zijn van een te hoog cholesterol. Xanthelasmata zijn compleet goedaardig. De afwijkingen kunnen worden behandeld. Echter kunnen ze na een tijd wel terugkomen na xanthelasmata behandeling en is er een nieuwe behandeling nodig.
Maak op korte termijn een afspraak met een van onze medisch specialisten. Klik hier.

Zijn de gele bultjes zeker xanthelasmata?

Hoewel de meeste mensen de xanthelasma wel goed zelf kunnen herkennen, komt het soms toch voor dat de dermatoloog vindt dat de afwijkingen bij een andere huidaandoening passen. De dermatoloog is immers getrained in het beoordelen en behandelen van huidaandoeningen. Wanneer de dermatoloog twijfelt over de aard van de aandoening kan hij u adviseren de huidafwijkingen eerst te onderzoeken door middel van een klein weefselmonster af te nemen.

Xanthelasmata behandeling

Over het algemeen zijn er 4 behandelmogelijkheden die goed werken voor xanthelasmata behandeling, namelijk aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), electrocoagulatie, excisie of behandeling met een ablatieve CO2 laser. Afhankelijk van de hoeveelheid, grootte en exacte locatie zal de dermatoloog van de Roosevelt kliniek, u een advies op maat kunnen geven welke behandeling voor u het meest geschikt is. De ene behandelmethode is niet zozeer effectiever dan de andere behandelmethode. Over het algemeen kunnen de afwijkingen in 1 behandeling worden verholpen, echter soms is er een tweede behandeling nodig (bijvoorbeeld als er behandeld wordt met aanstippen met TCA). Xanthelasmata behandeling (gele bultjes ooghoek) betreft een cosmetische ingreep, die niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in persoonlijke omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.