Xanthelasmata

Xanthelasmata of xanthomen zijn vetbultjes onder de huid die eruit zien als gele bultjes in de ooghoek. Deze vetophopingen kunnen zich boven of onder het ooglid bevinden. De gele bultjes kunnen geen kwaad, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. Als u de xanthelasmata wil behandelen, kunt u bij een dermatoloog in de Roosevelt kliniek terecht.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Xanthelasmata
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Hoe ontstaan xanthelasmata?

De gele bultjes zijn plekken waar vet zich onder de huid ophoopt. Deze ophopingen zijn zichtbaar op plekken waar de huid dun is, zoals boven en onder de oogleden. De medische naam voor de gele bultjes is xanthelasma palpebrarum. De xanthelasmata zijn vaak symmetrisch en kunnen hard aanvoelen. Ze kunnen ook langzaam groeien. De gele kleur kan erger worden als er druk wordt uitgeoefend op een bepaalde plek, zoals bij het dragen van een bril. Dermatologen kunnen de aandoening gemakkelijk herkennen. In dat geval is het advies vaak om uw cholesterol en lipidenspectrum door uw huisarts te laten controleren: xanthelasmata kunnen een teken zijn van een te hoog cholesterol. Xanthelasmata zijn onschuldig en kunnen worden behandeld. Ze kunnen echter wel terugkeren na de behandeling, dan is er een nieuwe behandeling nodig.
Klik hier om een afspraak te maken met een van onze medisch specialisten.

De meeste mensen vinden het niet moeilijk om xanthelasmata zelf te herkennen, maar het kan toch gebeuren dat de dermatoloog vindt dat het een andere huidaandoening is. De dermatoloog is tenslotte specialist in het herkennen en behandelen van huidaandoeningen. Wanneer hij twijfelt of het xanthelasmata zijn, kan hij u adviseren een weefselmonster te laten afnemen van de afwijkingen, om te onderzoeken wat de aard van de aandoening is.

De behandeling van xanthelasmata

Er zijn vier mogelijkheden om de xanthelasmata te behandelen: aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), electrocoagulatie, excisie of behandeling met een ablatieve CO2 laser. De ene behandelmethode is niet effectiever dan de ander, maar het verschilt per persoon welke behandeling het beste is. Afhankelijk van de hoeveelheid, grootte en exacte locatie van de xanthelasmata zal de dermatoloog van de Roosevelt kliniek u een van de methoden aanraden. Meestal kunnen de afwijkingen met één behandeling worden verwijderd, maar soms is er een tweede behandeling nodig, als de gele bultjes terugkomen. Een behandeling met TCA kost €175, de andere behandelingen (coagulatie, excisie en laser) kosten per behandeling €350. De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, aangezien het een cosmetische ingreep betreft.

Voor een overzicht van onze behandelingen en tarieven, klik hier.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.